Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Régimódi, zöldséges, böjti bableves: sűrű, finom, hús nélkül is laktató

Régóta kerül nagypénteken bableves az asztalra, ám ilyenkor nem mehet bele hús, zöldség viszont annál több.

Nagypéntek szigorú böjti nap, amikor a vallásos emberek nem fogyasztanak húst. Ilyenkor népszerű étel a böjti bableves, illetve a mákos tészta vagy guba. Persze a levest nem gazdagítja sonka vagy más füstölt hús. Van, aki ilyenkor be sem rántja. Ha mégis sűrítenéd, vajat vagy olajat használj a zsír helyett! 

Hozzávalók:

50 dkg bableves
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db közepes krumpli
2 db sárgarépa
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 db petrezselyemgyökér
1 db babérlevél
1 teáskanál pirospaprika
0.5 csokor petrezselyem
bors

Elkészítés:

A babot válogasd ki, alaposan mosd meg, és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Hagyd benne néhány órán át, akár egy egész éjszakán át is áztathatod. Tedd fel főni másfél-két liter hideg vízben, és rakd hozzá a babérlevelet. Készítsd elő a zöldségeket, pucold meg a krumplit, a répákat, a vöröshagymát, és vágd fel ízlés szerint. Főzd körülbelül 40 percig, amikor a bab félig puha, tedd hozzá a zöldségeket, illetve sózd, borsozd ízlés szerint. 

Főzd még körülbelül 30 percig, amikor már minden puha, készítsd el a rántást. Az olajon pirítsd meg a lisztet, közben folyamatosan kevergesd, rakd hozzá a préselt fokhagymát, azzal is süsd egy kicsit. Szórd hozzá a pirospaprikát, húzd le a tűzről, majd engedd fel két deci hideg vízzel. Csorgasd a forrásban lévő levesbe, és főzd össze pár perc alatt, végül szórd meg aprított petrezselyemmel. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések