Nagypénteken a hal az étkezések főszereplője. Bundázás előtt érdemes pácolni legalább egy kicsit, hogy még ízletesebb legyen.
Nagypéntek szigorú böjti nap a keresztények számára, amikor háromszor szabad enni, és csak egyszer jóllakni, továbbá kerülni kell a húsféléket. Ez alól csak a hal a kivétel, ami rántva mindig tökéletes. Ha citromot is teszel a páclébe, kevésbé fogod érezni a mellékízét. Töröld a halat szárazra, mielőtt bepanírozod, különben ledobja a bundáját. Köretnek tökéletes hozzá a krumpli bármilyen formában, továbbá salátával is tálalhatod.
Hozzávalók:
60 dkg halfilé
15 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
só
bors
majoránna
olívaolajolaj a sütéshez
Elkészítés:
A halat mosd meg, ha szükséges, szeleteld fel. Az olívaolajat keverd össze zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd dörzsöld be vele a szeleteket, és tedd fél órára a hűtőbe. Ezt követően jól csepegtesd le, törölgesd szárazra, majd panírozd be a megszokott módon. Először forgasd a halat lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába, a felesleget pedig jól rázd le.
Rakd forró olajba, és süsd minden oldalát aranybarnára, majd csepegtesd le papírtörlőn. Ha sütőben sütöd, rendezd a bundázott filéket tepsibe, spricceld meg olajjal, és 180 fokon süsd szép pirosra 20-25 perc alatt. Közben a szeleteket forgasd át.
0 Megjegyzések