A mazsolás húsvéti zsemle az angolok hagyományos ünnepi süteménye, amit általában lekvárral és vajjal kínálnak.
Minden nemzetnek megvan a saját húsvéti specialitása. Míg nálunk a kalács és a kuglóf nem hiányozhat az asztalról, addig az angolok húsvéti zsemle nélkül nem tudják elképzelni az ünnepet. Nagypénteken késztik ezt az édes, fűszerektől illatos és aszalványokkal teli süteményt. Nem bonyolultabb, mint egy klasszikus kelt tészta, különlegessége a tetejére kerülő kereszt.
Hozzávalók:
A ZSEMLÉHEZ
40 dkg liszt
10 dkg mazsola
5 dkg cukor
2.5 dl tej
2 dkg élesztő
1 db tojás
1 csipet só
10 dkg aszalványok
0.5 db citrom
5 dkg vaj
fahéj
szegfűszeg
0.5 db narancs
rum
A KERESZTHEZ
4 evőkanál liszt
4 evőkanál víz
A SZIRUPHOZ
0.5 dl víz
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket áztasd be annyi rumba, amennyi ellepi, majd tedd félre egy-két órára.
A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, és várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát a térfogata jelentősen megnő, a teteje pedig habos lesz.
A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a maradék cukorral, a rumból kivett, lecsepegtetett aszalványokkal, a citrom- és narancshéjjal. Rakd hozzá a tojást, a puha vajat, majd a megkelt élesztőt, és dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha laza, rugalmas és fényes. Letakarva, meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át.
Amikor a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és formázz belőle 8-10 darab zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, mert a bucik sütés közben tovább nőnek.
A kereszthez a lisztet keverd csomómentesre a vízzel. A sűrű masszát töltsd át nyomózsákba, és rajzolj vele keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból főzz szirupot pár perc alatt, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől lesz a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos.
0 Megjegyzések