Nem kell feltétlenül főzeléket készítened spenótból, tésztára is kerülhet az egészséges zöldség: ez a lasagne könnyű, ínycsiklandó ebéd lehet!
Húsvét előtti csütörtökön a keresztények Jézus utolsó vacsorájára emlékeznek. Régi hagyomány szerint ezen a napon friss zöldfélékből készül az ebéd, különösen kedveltek a spenótos, sóskás, brokkolis, medvehagymás finomságok. A spenótos lasagne kitűnő megoldás, a mirelit vagy a friss zöldet még gombával is gazdagíthatod.
Hozzávalók:
40 dkg spenót
25 dkg lasagne tészta
20 dkg gomba
15 dkg sajt
5 evőkanál liszt
5 dkg vaj
5 dl tej
3 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1.5 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
Először készítsd el a besamelt: a vajat hevítsd fel, szórd rá a lisztet, és kevergetve pirítsd meg két-három perc alatt. Óvatosan add hozzá a tejet, ízesítsd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval, majd kis lángon főzd addig, amíg besűrűsödik.
Öntsd az olajat egy serpenyőbe, és süsd rajta a zúzott fokhagymát addig, amíg elkezd pirulni. Dobd rá a megpucolt, feldarabolt gombát, és párold egy-két percig. Tedd hozzá a spenótot, fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, fonnyaszd meg, és öntsd hozzá a tejszínt.
Vajazz ki egy tűzálló tálat, és kanalazz bele a mártásból, majd rakj le egy réteg tésztát, arra mehet a spenótos keverék. Addig rétegezd, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Figyelj, hogy a tetejére tészta kerüljön, arra öntsd a maradék besamelt, majd szórd rá a reszelt sajtot. Tehetsz rá néhány spenótlevelet is. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt. Amikor a sajt szép piros, kiveheted a sütőből.
0 Megjegyzések