A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért folyik ki a nyálunk alvás közben

A legtöbben biztosan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy alvás közben nyál folyt ki a szájukból. A közvélekedés szerint ilyesmi akkor történik, mikor valaki nagyon jót vagy nagyon mélyen alszik, de nem feltétlenül erről van szó.

Amikor alszunk, arcizmaink ellazulnak, nyelési reflexünk pedig szünetel. Ilyenkor a nyál összegyűlik a szájüregben, és mivel az izmok ellazulása miatt a szánk gyakran tátva marad, szivárogni kezd a szájüregből, és rövid úton a párnánkra kerül - különösen olyankor, ha valamiért a normálisnál nagyobb mennyiség termelődik belőle.

Az extra mennyiségű nyáltermelődése utalhat valamilyen neurológiai rendellenességre, illetve a légutak elzáródásának, az orr bedugulásának is következménye lehet. Emellett azok az emberek, akiknek korábban már voltak bizonyos egészségügyi problémáik, például stroke, szintén hajlamosak gyakrabban, illetve többet nyáladzani.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a nyáltermelődést?

Mivel a fokozott nyáladzás egyik leggyakoribb oka az orrdugulás, ami miatt a szánkon át kell vennünk a levegőt,  a légutak megtisztítása, szabaddá tétele sokat segíthet. Vehetünk forró fürdőt vagy zuhanyt lefekvés előtt, mert a meleg gőz segíthet, akárcsak a gőzölés, amikor egy törölközőt a fejünkre borítva egy fazék gőzölgő víz fölé hajolunk. A vízbe csepegtethetünk mentolos illóolajat is, amely szintén segíthet a légutak szabaddá tételében - ilyen a borsmenta vagy éppen az eukaliptusz.

Az sem mindegy, hogy milyen pozícióban alszunk - a legjobb háton feküdni kicsit felpolcolt fejrésszel, mert ilyenkor a nyál értelemszerűen a szájüregben marad. Ha hason fekve alszunk, akkor éppen az ellenkezőjét érjük el.

Ha nem vagyunk náthásak, allergiásak, mégis nyáladzást tapasztalunk, akkor érdemes lehet kivizsgáltatni, hogy nem szenvedünk-e alvási apnoéban. Ilyen esetekben a nyáladzás mellett horkolás is jelentkezik. A kezeletlen apnoénak hosszú távon számos egészségügyi kockázata van, így mindenképpen kezeltetni kell. A betegség kialakulásának rizikóját olyan faktorok is növelhetik, mint a túlsúly vagy a dohányzás, így a kezeléséhez gyakran életmódváltásra is szükség van.

Bizonyos, orvos által felírt fogásztani segédeszközök is segíthetnek, hogyalvásközben a szánk megfelelően záródjon, vagyis fogorvos segítségét is kérhetjük. Emellett ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, olvassuk át a mellékelt tájékoztatót, mivel a fokozott nyáltermelődés gyógyszermellékhatás is lehet. Bizonyos esetekben, mikor neurológiai problémák állnak a fokozott nyáltermelődés hátterében, az orvos a nyáltermelő mirigyek egy részének műtéti eltávolítását is javasolhatja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések