A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elképesztő felfedezés: magyar származású csillagász fejthették meg az eltűnt bolygó rejtélyét

A Fomalhaut b nevű gázóriást felfedezését 2008-ban jelentették be, ám 2014-ben megállapították, hogy sosem létezett. Most Gáspár András és társa, George Rieke fejthették meg, mi is történt ténylegesen.

2004 és 2006 között a Hubble űrtávcső egy exobolygót azonosított a 25 fényévre fekvő Fomalhautnál. Az égitest fényben közvetlen módon is észlelhető volt, ami az exobolygók között elképesztően ritkának számít – írja a 24.hu.

Az objektumot Fomalhaut b névre keresztelték, a felfedezését pedig 2008-ban hivatalosan is bejelentették. Az azonosítást 2012-ben igazolták is, ám 2014-ben – a Hubble adatait elemezve – a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az ősbolygó egyszerűen eltűnt.

A rejtélyes esettel kapcsolatban az Arizonai Egyetem magyar származású csillagásza, Gáspár András és kollégája, George Rieke új elmélettel álltak elő. Véleményük szerint az exbolygó sosem létezett. 2004-ben mindössze két, aszteroida nagyságú objektum ütközött, méghozzá nem sokkal azelőtt, hogy az űrtávcső azonosította volna a fényüket.

Az említett égitestek nagyjából 200 kilométer szélesek lehettek, és – a Naprendszer üstököseihez hasonlóan – kőzetből és jégből épülhettek fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések