Hirdessen itt

Egy pohár víz az agy egészségéért

A dehidratált állapot fejfájáshoz, szédüléshez, levertséghez és sok más kellemetlen tünethez vezethet. Lehetséges azonban, hogy a szellemi folyamatokra is hatással van.

A tudományos vizsgálódások mindeddig arra fókuszáltak, miként is befolyásolja a test hidratáltsági foka a fiatalok teljesítményét. Leginkább pedig az izzadás és folyadékpótlás hatását mérték a sporteredményekre. 

Ha azonban mélyebben belegondolunk, a népesség egy egészen más szegmensénél igen gyakori az elégtelen folyadékbevitel: az idősek között. Dr. Hilary Bethencourt szakértő szerint az öregedéssel egyre kevesebb folyadéktartalékunk marad, mivel veszítünk izomzatunkból, gyengül a veséink hatékonysága, valamint megváltoznak a szomjúságot kiváltó hormonális folyamataink.

A kutató és munkacsoportja arra kereste a választ, hogy mindez összefüggésben van-e az idősek között szintén gyakran előforduló szellemi hanyatlással. A European Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölt kutatásuk során a kiszáradás és gondolkodási folyamatok közötti összefüggést vizsgálták.

Három évig tartó kérdőíves adatgyűjtésükben összesen 2506 hatvan év feletti személy válaszait elemezték. Mindezeken túl a résztvevőktől vérmintát gyűjtöttek és a válaszadók az előző napon fogyasztott ételek és italok listáját is megadták a kutatóknak. 

A vérmintákat aztán a nátrium, kálium, glükóz és karbamid nitrogén szintjeinek megállapítására használták, ezek ugyanis jó támaszpontot jelentenek a hidratáltsági állapot felmérésére. 

A résztvevők szellemi folyamatait szóbeli felidézést, érvelést, figyelmet és munkamemóriát mérő feladatokkal tesztelték.

Első ránézésre egyértelműnek tűnt az összefüggés a hidratáltság és a jó szellemi teljesítmény között.

Amikor azonban az életkort, iskolázottságot, alvásminőséget, fizikai aktivitást és cukorbetegséget is figyelembe vették, az eredmények már közel sem voltak ennyire egyértelműek. 

Dr. Bethancourt szerint az egyik robusztus eredményük az, hogy a nők rosszabbul teljesítettek a gondolkodási folyamatokat mérő feladatokban, ha alul- vagy ha éppenséggel túlhidratáltak voltak. A változás legfőképp a feldolgozási sebesség és a figyelem területén volt jelentős.

A figyelmi folyamatok és a hidratáltsági állapot közötti összefüggést más tudományos munkák is alátámasztják. Nem tudjuk azonban, hogy a hidratáltsági állapot okozta-e a folyamatok romlását, vagy épp a rosszabb szellemi állapotban lévők hajlamosabbak-e kevesebb folyadékot fogyasztani.

Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy minden idős esetében ők maguk és a róluk gondoskodó szeretteik is hangsúlyozottan figyeljenek a megfelelő folyadékbeviteltre – magyarázta Prof. Asher Rosinger. Mivel az idősebbek nem feltétlenül éreznek szomjúságot, illetve sokan még vízhajtókat is szednek, a professzor szerint életbevágó, hogy az orvosok és a környezet is jól ismerje az alul- és túlhidratáltság jeleit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések