A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Általános maszkviselés Magyarországon – Itt a válasz, miért

A WHO még nem, de a tudósok már kiállnak az általános maszkviselés mellett. És igen komoly érveik vannak.

Az mta.hu-nak Makara Gábor orvosprofesszor, az MTA rendes tagja azt mondta, el kell érni, hogy mindenki a saját ügyének is tartsa a járvány mielőbbi megszüntetését, amelyben segíthet a maszkok körültekintő, általános alkalmazása is.

A professzor szerint többféle természettudományos meggondolás is amellett szól, hogy a járvány idején mindenki viseljen maszkot, ha elmegy otthonról, akár a közterületeken, akár az üzletekben. Makara Gábor szerinte ezek az érvek meglehetősen erősek.

A fertőzöttek jelentős része – becslések szerint 25–50%-a – tünetek nélkül vészeli át a betegséget, egészségesnek véli magát, de terjeszti a kórt. Ezért azok a vélemények, hogy az egészségeseknek nem kell bizonyos intézkedéseket betartani, egyszerűen azért hibásak, mert az egészségesnek látszókról nem tudjuk, hogy valójában egészségesek-e – mondta a professzor, hozzátéve: a mostani helyzetben mindenki potenciális fertőzésforrás, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik róla, hogy nem az. .

A másik érv, hogy tüsszentéskor, köhögéskor viszonylag nagy, akár 1 mm-es cseppecskék hagyják el a légutainkat. Amikor csak beszélünk, a részecskék sokkal kisebbek, úgynevezett aeroszolok. Míg a cseppecskék percek alatt a talajra kerülnek, ezek az aeroszolok órákig tudnak lebegni, illetve akár nagy távolságot is képesek megtenni, és a legfrissebb, az utóbbi héten megjelent adatok szerint bennük fertőzőképes vírusok lehetnek.

Nyílt téren elenyésző ez utóbbi terjedési mód veszélyessége, mert a beszéd közben kijutó aeroszolok hamar eloszlanak és így felhígulnak, de egy üzletben például a levegő nagyrészt ott marad a helyiségben – mondja az orvosprofesszor.

A helyiségek légcseréjét javítani kell, és maszkviseléssel kell megakadályozni, hogy a cseppecskék egyáltalán bekerüljenek a levegőbe. A jó minőségű, N95-ös vagy N99-es orvosi vagy ipari száj- és orrmaszkok a levegőben lévő részecskék 95, illetve 99%-át is kiszűrik, ezek a legbiztonságosabbak. A kevésbé veszélyes helyeken azonban olyan maszkokat is érdemes hordani, amelyek csak 50-70%-ban szűrik a belélegzett levegőt. Persze, nem az orvosi ellátásban szabad ilyet viselni, oda a jobb minőség kell, hanem mindenkinek minden olyan helyen, ahol az ember másokkal találkozik.

A professzor szerint akár egy sűrű szövésű sál is valamennyire csökkenti a fertőzés veszélyét.

„Márpedig egy ilyen járványban a sok kicsi sokra megy: a sok kicsi veszélycsökkentő erőfeszítés hatása társadalmi méretekben jelentős lehet. Sőt, ezeknek éppen akkor lehet nagyobb a jelentőségük, amikor a járvány már lecsengőben van, amikor a fertőzési ráta már egy körül van, azaz egy ember már maximum egy másik embert fertőz meg” – mondta Makara Gábor, aki szerint a WHO még azért nem áll ki az általános maszkviselés mellett, mert ők nem csak a természettudományos, hanem olyan gazdasági, egészségpolitikai szempontokat is figyelembe vesznek, amikkel igazából nem kellene most foglalkozni.

A professzor szerint fontos tudni: önmagában a maszk nem elegendő. Csökkenti a kockázatot, de mellette mindenképpen be kell tartani a higiéniára és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is, és tudni kell, hogyan kell helyesen viselni, illetve le- és felvenni a maszkot.

Hogy sikeres legyen a védekezés, ebben az emberek 70 százalékának részt kell vennie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések