A legtöbb háztartásban a torma csak Húsvétkor, a sonka mellé kerül az asztalra, pedig annyira egészséges, hogy érdemes lenne gyakrabban fogyasztani.
No nem az üvegben kapható, majonézzel és egyebekkel összekevert tormakrémekről beszélek, hanem az általunk frissen reszelt tormáról. A torma a reszelés közben úgy csípi a szemet, hogy legszívesebben búvárszemüveget vennénk. Egyébként nem rossz ötlet, mert a frissen reszelt torma a szembe kerülve irritálja a nyálkahártyát. Viszont ha csak belélegezzük az illatát, a csípősség bár kellemetlen, gyógyít, tisztítja a légutakat és felszakítja a letapadt váladékot.
Mi a torma?
A torma évelő, lágyszárú növény. Fehér, kívül barnás héjú, úgynevezett karógyökerei vannak, amelyek ellenállnak a legnagyobb hidegnek is. A tormát kezdetben gyógynövényként termesztették, de tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. Az igen erős illata a benne lévő illóolajoknak köszönhető.
Mire jó a torma?
A tormában rengeteg C-vitamin van, ami ebben az influenzás téli időszakban erősen indokolttá teszi a fogyasztását. Az egészségünkre is kedvezően hat antibakteriális és vírusölő hatása révén. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Ha egy egészen keveset fogyasztanánk belőle naponta, akkor fedezné a napi vitaminszükségletet.
Az egyik fő hatóanyaga a mustárolaj, ami fokozza a nyálkahártyák vérellátását. Ha köhögünk vagy egyszerűen csak megfáztunk, fáj a torkunk, akkor érdemes a frissen reszelt tormát mézzel keverni, és úgy bekanalazni. A tormának a lereszelését követően fél napig megmarad a gyógyhatása.
Influenzás időszakban a torma mellett még több olyan zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani, ami szintén jó hatással van az immunrendszerünkre. Amellett, hogy tele van vitaminnal, diétázók, fogyókúrázók is örülhetnek neki, mert a torma kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, a rosttartalma viszont magas.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságoknál (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt, a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma étvágygerjesztő hatású. A fiatal torma levele salátába is tehető.
Ha lereszeltük a tormát, locsoljuk meg egy kis citrommal, ahogy az almát is szoktuk, hogy ne barnuljon meg. Utána ízesíthetjük ecettel, cukorral vagy akár majonézzel, illetve főzhetünk belőle krémlevest.
No nem az üvegben kapható, majonézzel és egyebekkel összekevert tormakrémekről beszélek, hanem az általunk frissen reszelt tormáról. A torma a reszelés közben úgy csípi a szemet, hogy legszívesebben búvárszemüveget vennénk. Egyébként nem rossz ötlet, mert a frissen reszelt torma a szembe kerülve irritálja a nyálkahártyát. Viszont ha csak belélegezzük az illatát, a csípősség bár kellemetlen, gyógyít, tisztítja a légutakat és felszakítja a letapadt váladékot.
Mi a torma?
A torma évelő, lágyszárú növény. Fehér, kívül barnás héjú, úgynevezett karógyökerei vannak, amelyek ellenállnak a legnagyobb hidegnek is. A tormát kezdetben gyógynövényként termesztették, de tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. Az igen erős illata a benne lévő illóolajoknak köszönhető.
Mire jó a torma?
A tormában rengeteg C-vitamin van, ami ebben az influenzás téli időszakban erősen indokolttá teszi a fogyasztását. Az egészségünkre is kedvezően hat antibakteriális és vírusölő hatása révén. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Ha egy egészen keveset fogyasztanánk belőle naponta, akkor fedezné a napi vitaminszükségletet.
Az egyik fő hatóanyaga a mustárolaj, ami fokozza a nyálkahártyák vérellátását. Ha köhögünk vagy egyszerűen csak megfáztunk, fáj a torkunk, akkor érdemes a frissen reszelt tormát mézzel keverni, és úgy bekanalazni. A tormának a lereszelését követően fél napig megmarad a gyógyhatása.
Influenzás időszakban a torma mellett még több olyan zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani, ami szintén jó hatással van az immunrendszerünkre. Amellett, hogy tele van vitaminnal, diétázók, fogyókúrázók is örülhetnek neki, mert a torma kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, a rosttartalma viszont magas.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságoknál (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt, a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma étvágygerjesztő hatású. A fiatal torma levele salátába is tehető.
Ha lereszeltük a tormát, locsoljuk meg egy kis citrommal, ahogy az almát is szoktuk, hogy ne barnuljon meg. Utána ízesíthetjük ecettel, cukorral vagy akár majonézzel, illetve főzhetünk belőle krémlevest.
További hírek:
0 Megjegyzések