A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Domokos László: „Magyarország felkészült, de a neheze csak ezután jön”

Domokos László szerint a koronavírus-járvány és a kibontakozásban lévő olajháború felgyorsítja és mélyíti az elmúlt másfél-két évben amúgy is megindult negatív világgazdasági folyamatokat – írja az Index.

„Célzott eszközökkel kell fellépni a gazdasági krízis kezelése érdekében: rugalmassá kell tenni az állami rendszereket és munkaerőpiacot, valamint költségvetési és lakossági szinten is nagy hangsúlyt kell helyezni a tartalékolásra” – mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Hozzátette: a költségvetés rejt olyan tartalékokat, amelyeket a kormány, a nyereséges vállalkozások és a lakosság is mozgósítani tud a kialakuló gazdasági következmények kezelésére.

Az ÁSZ elnöke azt is elmondta: Magyarország felkészült, de a neheze csak ezután jön. A legfontosabb intézkedés szerinte a következő évi költségvetés előkészítése már az országgyűlés tavaszi ülésszakára.

„Eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és a jelen helyzetben több ­toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt” – folytatta gondolatait Domokos László. Szerinte alapvető jelentősége van a munkaerőpiac rugalmasságának, és úgy gondolja, hogy a foglalkoztatás most több formában megjelenik majd, például a munkaadók engedélyezik a táv-és otthoni munkát, valamint a részmunkaidő is nagyobb teret kaphat. Továbbá véleménye szerint gépesítéssel és robotizációval egyes munkafolyamatok is egyszerűsödhetnek.

Az ÁSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy a válsághelyzetből való kilábalásához, vagy a gazdasági növekedés szinten tartásához az járulhat hozzá, ha a kormány különböző anticiklikus eszközöket alkalmaz, és például erősíti a beruházási tevékenységét.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések