A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új hírek a járványról: már a határon karantént rendeltek el több magyar ellen - az egyik új beteg külföldön sem járt

Csütörtökön délután ismét sajtótájékoztatót a koronavírus-helyzetről az Operatív törzs, miután szerdán rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány. 

Ma újabb három embernél diagnosztizáltak koronavírust Magyarországon, ezzel 16-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az operatív törzs a legújabb fejleményekről így tájékoztatott:

* Hárommal nőtt a Magyarországon kimutathatóan koronavírussal fertőzöttek száma, így most 16 fertőzött van.
* A kormány kidolgozta a részletszabályokat a WHO által világméretű járvánnyá minősített járvány kapcsán a megfelelő intézkedéseket meg tudják tenni.
* Az egyik ilyen intézkedés a határellenőrzés visszaállítása nulla órától a szlovén és osztrák határon a határellenőrzést. Ez nem olyan jellegű, mint a schengeni rendszer előtt, de a rendőrök ott vannak határon és végzik az ellenőrzéseket.
* Öt határátkelőn van ellenőrzés, 40 másik határátkelőn zajlik a szervezés, hogyan hajthassák végre az ellenőrzést, vagy, hogy a forgalmat csökkentsék arra a szintre, amit nem kell ellenőrizni.

A határellenőrzésekkor reggel nyolcig négy magyar állampolgárnál kellett elrendelni a kötelező otthoni, hatósági karantént.

* Két román állampolgárt nem engedtek be, mert Olaszországból érkeztek.
* Két dél-koreai állampolgárt vonaton találtak, visszaküldték őket Ausztriába.
* Egy Alitalia gép leszállt ma Ferihegyen, hogy az ittrekedt olaszokat elvigye. A személyzet nem hagyhatta el a gépet.
* A külföldiek vízumait a veszélyhelyzet időszakában is meg kell hosszabbítani, a magyarok számára Magyarország területére érvényes igazolványokat nem, ha azok lejártak - hogy ne kelljen zsúfolt okmányirodába menni.
* Az egyetemeken mától nincs oktatás, csak távoktatás, e-learning
* Az országból kitoloncolják azokat a külföldieket, akik a járványügyi hatóságok által elrendelt karantén szabályait megszegik.
* A 100 fősnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényeket tilos megtartani
* Bizonyos ágazatok dolgozói csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.
* A veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekben közreműködik a magyar honvédség is.
* Az intézkedések a járvány terjedését próbálják gátolni.
* Fontos, hogy vigyázzunk egymásra és védjük meg az időseket.

Ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba államtitkár közölte a kormányzat felhívását:

A kormány ma reggeltől időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentet meg, tévékben, rádiókban, hirdetések lesznek a nyomtatott sajtóban és az internetet. Felhívják a figyelmet, hogy kerülni kell a helyeket, ahol sokan vannak, a tömeget, kerülni kell a lázas betegeket. Ha tünetek jelentkeznek, telefonon kell jelentkezni a háziorvosoknál. a családtagok segítsenek az időseknek a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban.

Minden magyart arra kérnek, hogy a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson.

Dr Szlávik János az új betegekről:

* Az első új beteg a korábbi rendbontó irániak egyike
* A második egy magyar állampolgár, aki ismeretlen származású külföldiekkel került kapcsolatba. a vele szoros kontakban lévő két embert karanténba helyezték.
* A harmadik egy 49 éves magyar beteg, aki március 7-én járt a Szent Lászlólban. Nem volt külföldön, nem találkozott külföldiekkel. ezért hazaküldték. tüdőgyulladása lett, tegnap elvégezték a koronavírus tesztet rajta és ezért a Szent László kórházba vitték.

Dr. Müller Cecília a határon is elrendelhető hatósági karanténról:

A kötelező házi karantén (hatósági karantén)kapcsán már nem betegek, nem kontakt személyekről beszélünk, hanem járványos területekről hazaérkezőkről. Esetükben indokolt a járványügyi megfigyelés, mely az otthonukban történik.

Ezeket az állampolgárokat a határon beazonosítják, és kötelezik arra, hogy a saját maguk által meghatározott helyen, ahol életvitelszerűen tartózkodnak, oda hazatérjenek és ott 14 napig tartózkodjanak úgy, hogy ne hagyják el a lakást.

Azért hatósági karantén, mert nem önként választható.

Egy papírt is kapnak, amit az ajtóra lehet ragasztani, mely jelzi, hogy a ház karantén alatt van.

Az ellátásukat meg kell szervezni, ebben a család segítsen, ha nem megoldható, akkor az önkormányzat.

Ha a lakásban többen élnek, akik nem járnak külföldön, ők elhagyhatják a lakást, segítségére lehet a karanténban lévő társának.

Ha lehet, mert több toalett van a lakásban, eaz egyiket csak a karantén alá helyezett ember használja

Gyakrabban takarítsanak a lakásban, ahol a hatósági karanténba helyezett ember van.

A karantén alá helyezett ember tárgyait, amit használnak, különítsék el, csak ő használja

Mosogatáskor 2-3 százalékos hipo oldattal az evőeszközök elöblíthetőek.

Mosogatógép használatakor nem kell az evőeszközöket elkülöníteni, az olyan hőmérsékleten működik, amiben a vírus elpusztul

Ha belázasodik, valamilyen tünetet mutat a hatósági karanténba helyezett ember, akkor hívja háziorvosát, aki mentőt hív.

Ha más egészségügyi problémája van, egyeztessen az orvosával, mert az őt esetleg fogadó egészségügyi intézménynek fel kell készülnie.

Fontos a kézmosás: langyos szappanos vízzel történő gyakori kézmosás elegendő. A kezet szárazra kell törölni.

Látogatókat nem lehet fogni hatósági ház karanténban

A szemetet egy plusz zsákban kihelyezheti a kukába, mert a vírus elpusztul. azonban a karanténban lévő nem viheti ki a szemetet, mert nem léphet ki a lakásból

Élelmiszert, postai küldeményeket be lehet adni, ez nem minősül szoros kontaktusnak

A szennyes kezelése ugyanúgy történik, mint más háztartásban: ami ruha arra alkalmas, 60 fok felett mosandó.

A szennyest gyűjtsék külön zacskóban, pár nap múlva már együtt mosható a többiek ruháival.

Mindenkit arra kérnek, tartsák be saját, a családjuk és a közösség érdekében a szabályokat. A hatósági házi karantén szabályait megszegőket büntetik.

A rendőrség résztvesz a hatósági házi karantén szabályainak betartatásában.

Kérdésekre adott válaszok:

A fertőzöttekkel kapcsolatos számadatok csak kétszeres ellenőrzés után kerülnek ki a koronavirus.gov.hu oldalra. Az érintettek persze előbb megtudják, mi az állapotuk, ha ők közlik mással, az ő dolguk.

Az iskolákat azért nem zárják be, mert nem állna arányban a megelőzési lehetőséggel, amit ez az intézkedés okozna: a gyerekek kevésbé fertőződnek. a rendezvények megtartásának tiltása az iskolákban azért helyes, mert ott a teljes iskolai létszám van egy légtérben, míg tanulás közben külön helységekben vannak kisebb csoportban. Járványügyi szakemberek javasolták ezt, hiába lehetnek hordozók a gyerekek is. ha a szakemberek mást javasolnak, a kormány azt is meg fogja lépni.

A lezárt Haller utcai irodaház kapcsán: A hatóság köszönetet mondott az UPC-nek, hogy lezárta az épületet. A kontakt kutatás zajlik,és a fertőtlenítés is. Az egyik új fertőzött a mai háromból ebben az irodaházban dolgozott. Vélhetően olyan ismerőseivel került kapcsolatba, akik Ausztriában voltak síelni.

Jelenleg pandémia - világjárvány - van, nehéz területeket megjelölni, ezért több körülmény vizsgálva döntenek a háziorvosok arról, hogy kiknél végeztetik el a teszteket. Tehát módosult az esetleírás, már nem csak bizonyos helyekről érkezőkön kell elvégezni, ezért ugrott meg a laborvizsgálatok száma, tegnap este 730 ilyet végeztek el.

Jelenleg pandémia - világjárvány - van, nehéz területeket megjelölni, ezért több körülmény vizsgálva döntenek a háziorvosok arról, hogy kiknél végeztetik el a teszteket. Tehát módosult az esetleírás, már nem csak bizonyos helyekről érkezőkön kell elvégezni, ezért ugrott meg a laborvizsgálatok száma, tegnap este 730 ilyet végeztek el.

Mikor a járványügyi helyzet megköveteli, értékelve valamennyi tényezőt, akkor lépik meg az iskolák bezárását, nem szülők, vagy szülői munkaközösségek kérései.

A Giro Hungary rendezvény megtartása kapcsán folynak az egyeztetések.

Nem tervezik, hogy külföldön ragadt magyarokat hazahozzanak a karantén alá eső területekről, mert kockáztatnák, hogy fertőzötteket hoznak be. Ha valaki maga hazajön, az jöjjön, de házi hatósági karantén vár rá.

Ha egy parlamenti képviselő megbetegszik, neki is karanténba kell kerülnie és azoknak is, akik kontaktban voltak vele.

A budapesti repülőtéren az utaslista alapján nézik, hogy kiinek a szűrése indokolt, ha valaki schengeni belső járattal érkezik - például Olaszországból átszállással - a szűrését elvégzik, szükség esetén megtagadják az ország területére való belépést.

Előfordulhat, hogy más országokból is korlátozzák a beutazást, de nem lenne célszerű globális tiltást bejelenteni, mert nem állna arányban a céllal.

Mi lesz a kollégiumokban élő diákokkal, magyarokkal és külföldiekkel? Erre vonatkozóan a válasz az volt, hogy a felsőoktatási intézmények kapcsán született kormányrendelet azt tartalmazza, hogy a felsőoktatás intézmények látogatása tilos. Az egyetemek talán ennek ismeretében döntöttek úgy, hogy a kollégiumokba sem mehetnek be. hogy mi lesz a külföldi diákokkal, azt az egyetemektől kell megkérdezni...

Bizonyos kórházak átalakítása karanténkórházzá, folyamatban van, és ha szükséges, akkor használják is majd ezeket a kórházakat, mint a Kútvölgyi, vagy a SOTE egyik belgyógyászati klinikája.

Különbséget kell tenni betegek, kontakt személyek és karanténba kerültek között. A Betegeket kezelni kell, vannak ígéretes gyógyszerek, a súlyos betegeknél bevetik ezeket az antivirális szereket, melyek megvannak a Szent László kórházban.

A légkondicionáló berendezésekkel kapcsolatban ugyanaz az eljárás, mint mindig máskor: rendben kell őket tartani. Légkondicionáló kapcsán sokkal veszélyesebb a legionella baktérium, ami megtelepszik bennük rendszeres karbantartás nélkül.

A polgármesterekre, önkormányzatokra akkor van szükség, ha megtudjuk, hogy hatósági házi karanténban lévő személynek, családnak nincs segítsége. A népegészségügyi hatóság fogja őket erről tájékoztatni.

Gyógyult akkor lesz valaki, ha laboratóriumi eredménye is negatív, van, akinél kettő, nagyobb kockázati csoportba tartozók között három ilyen vizsgálatot kell végezni.

A Honvéd kórházban állítólag meghalt egy vírusos tüdőgyulladásban lévő beteg, hibás volt a koronavírus tesztje. Koronavírusos volt? - hangzott el a kérdés, a válasz arról szólt, hogy a koronavírus tesztekből rengeteg van, messze nem merítettük ki a keretet, teljes kapacitással dolgoznak, szinte a nap 24 órájában dolgoznak. Arról, hogy koronavírusos volt-e a Honvédban a beteg, nem mondott semmit Müller Cecília.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések