A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Öt dolog, ami erősíti a gyerek önbecsülését

Az önbecsülés jelentős szerepet játszik a gyermekek egészséges fejlődésében.

A magabiztos csemeték bíznak önmagukban, ezért nem rémülnek meg attól, ha új feladat elé állítják őket, és büszkeséget éreznek az elért eredményeik miatt. Amennyiben pedig kudarcot vallanak – ami senkinek sem kellemes érzés –, akkor képesek felállni, és újra próbálkozni. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy gyermekünket hozzásegítsük ehhez. Monica Foley pszichológus az alábbi öt dolgot tartja ezek közül a legfontosabbnak.

* Szeretet feltétel nélkül

Minden gyermeknek tudnia kell, hogy nem számít, milyen eredményt ér el, a szüleik így is, úgy is szeretik őket, és továbbra is mindenben számíthatnak rájuk.

* Közös célkitűzés

Segítsünk gyermekünknek elérhető célokat kitűzni. Kezdjük olyan ötletekkel, amelyek könnyen megvalósíthatóak és azonnali sikerélményt okoznak. Ha túl vagyunk néhány villám önbizalomerősítő feladaton, akkor jöhetnek a komolyabb tervek.

* Türelmes hozzáállás

Ne feledjük, hogy a siker és a kitartás kéz a kézben jár, amihez bizony türelemre is szükség van. Fontos, hogy mindig biztassuk a gyermekünket, ha egy nehéz kihívással áll szemben és nem adja fel a harcot. És persze az is sokat segít, ha jó példát mutatunk neki.

* Kudarcok elfogadása

Tanítsuk meg a gyermekünket arra, hogy vannak olyan helyzetek, amikor senki sem nyerhet, és ilyenkor felesleges tökéletességre törekedni. Viszont mindig értékeljük az erőfeszítéseit, még akkor is, ha nem sikerül valami.

* Kiérdemelt dicséret

A szakemberek szerint a túlzott dicséret ahelyett, hogy erősítené, inkább rombolja az önbizalmat. Éppen ezért akkor illessük csemeténket elismerő szavakkal, ha azt valóban megérdemli. Emellett jót tesz a lurkó önértékelésének az is, ha hallja, hogy másoknak is pozitívan nyilatkozunk róla. Ne feledjük, gyermekeink mindig figyelnek minket, használjuk ki ezt az előnyt!

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések