Hirdessen itt

Orvosok a koronavírus frontvonalában – Így segíthetjük a munkájukat!

Megmutatta a Szent Imre Kórház, milyen az élet a „frontvonal mögött", hogyan végzik munkájukat az orvosok a koronavírus-járvány idején az elzárt falak között.

Az ilyen-olyan egészségi problémával érkezőknek előbb egy előszűrő-állomáson ellenőrzik és csak utána léphetnek be az intézménybe.

A sürgősségi betegellátó osztály is már teljesen izoláltan üzemel. A koronavírus-gyanús pácienseket előbb egy ugyancsak izolált elkülönítő osztályra küldik. Továbbá minden egyes részleget rendszeresen speciálisan fertőtlenítenek.

Az eddig csak filmekben látott szigorú intézkedések célja, hogy távol tartsák az egészségügyi dolgozóktól a koronavírust.

Ugyanerre valók az orvosi védőmaszkok is, amelyekből még hiány van, de már megérkeztek Törökországból a hozzájuk szükséges alapanyagok Törökországból. Orvosok a napokban arra panaszkodnak, hogy nagyon kevés a védőfelszerelés, pedig nagy szükség lenne rájuk, hiszen az egészségügyi dolgozók egész nap betegekkel dolgoznak és fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Kínában és Olaszországban több, amúgy egészséges doktor azért dőlt ki, mert szervezetüket egyrészt folyamatosan támadják a vírusok, másrészt a megfeszített munka során kimerültek, enni, inni is alig volt idejük, mindez együttesen annyira leterhelte az immunrendszerüket, hogy könnyű prédájává váltak a koronavírusnak.

Dr. Nagy András, az Uzsoki kórház főorvosa és egy patikus is ezért kért segítséget a Facebookon mindenkitől, akinek lehetősége van védőfelszereléssel segíteni a munkájukat.

Az átlagemberek is egyszerűen kivehetik a részüket a járvány megfékezésére irányuló küzdelemből. Mindenekelőtt azzal, ha óvatosak, nem hívják ki maguk ellen a sorsot és nem csinálnak saját magukra és másokra veszélyes dolgokat. Például kerülik az extrém sportokat vagy csak körlénéznek az úttestről lelépve, nehogy megsérüljenek; hadd foglalkozzon minél több orvos csak a vírusfertőzöttekkel.

Ugyanezt a célt szolgálhatják az akár otthon, papírból elkészíthető házi maszkok is. Ezek nem a fertőzéstől fogják megvédeni a viselőjét, viszont aki esetlen tünetmentes vírushordozó, nem adja tovább a kórokozót, és így lassabban terjed a járvány.

Orvosok és egészségügyi szakértők magyarázata szerint nagy szükség van a járvány lassítására. Ha ugyanis hirtelen sokan fertőződnek meg, egyszerre túl sok beteget kell ellátni a kórházakban és nem biztos, hogy mindenkire jut hely, műszer, orvos. Az egyszerű, akár házi maszkok viselésével ezt a helyzetet lehet megakadályozni.

Ugyanez a célja az operatív törzs sokat ismételt felhívásának is, miszerint akinek nem feltétlenül szükséges kimennie, az maradjon otthon. Minél kevesebben találkoznak, annál kevesebb az esély a vírus átadására.

Fertőzött a rektor

Ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem operált Rovó László, a szegedi Tudományegyetem rektora, az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottság vezetője – számolt be az RTL Klub. Ausztriában sok a fertőzött, ezért magas rizikófaktorú országnak számít. Aki ilyen helyről utazik haza, két hétre házi karanténban kell maradnia. A rektorról kiderült, maga is fertőzött. Az esetet az Orvosi Kamara vizsgálja.

Csak így sikerülhet

A járvány ellenszere: nem megfertőződni, nem továbbadni! Kedves olvasónk, érzi az ismeretlen ellenségtől való félelmet? Ha magába néz, érzi biztosan. Maradjon otthon!

Vannak aztán azok, akik hiába féltik szeretteiket, magukat épp úgy, mint önök, nem maradhatnak otthon. Köti őket esküjük, hivatásuk: gyógyítani a beteget, megvívni a láthatatlan fenevaddal.

Kedves orvosok, ápolók, mentősök: köszönjük! Köszönjük bátorító tapssal, köszönjük azzal, hogy vigyázunk magunkra, hogy önöknek más dolguk velünk ne legyen, köszönjük azzal, hogy óvjuk egymást úton, otthon, önkéntes karanténban vagy az utcán, köszönjük azzal, hogy amiképp mi számíthatunk önökre, önök is számíthatnak ránk!

Önökkel, együtt sikerülni fog!

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések