A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: ha nem cselekszünk időben, megroppanthatja a magyar gazdaságot a világjárvány

Új gazdaságvédelmi akciótervre és új költségvetésre is szükség lehet a koronavírus miatt Orbán Viktor miniszterelnök szerint: úgy véli, nehéz idők jöhetnek a magyar gazdaságra. – Nincs optimista A és B forgatókönyv, csak C forgatókönyv. Világjárvány jön, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából – figyelmeztetett Orbán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, aki szerint legalább egy év, míg megtalálják és alkalmazni tudják a vírus ellenszerét.

– Azt tudjuk, hogy most bizonyos csoportokat támad meg a vírus, de nem tudjuk, mi lesz holnap vagy holnapután. Éppen ezért a bizonytalanság és a félelem velünk lesz a következő hónapokban is, és ez fontosabb, mint az ellátási láncok kiesése – fogalmazott a kormányfő.

Április végére lehet tisztában a kormányzat, hogy mekkora visszaesést okoz a koronavírus és mely ágazatokat hogyan sújt. Azonban Orbán kiemelte, hogy a turizmus biztos megsínyli a járványt, mindenkinek, akinek turizmushoz köthető érdekeltsége van, nehéz időszakra kell felkészülnie.

– Kínában 5-6 hónap után jutott el a csúcsra a vírus, ha ez nálunk is így lesz, a turisztikai szezonnak kampó – mondta Orbán, aki beszélt a következő hetek teendőiről. – Nyilvánvalóan egy gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetnünk. A 2020-as és 2021-es költségvetést újra kell terveznünk. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehoznunk, ehhez mindenki hozzájárulására szükség lesz – sorolta a miniszterelnök.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint egyszázalékos tartalék van a büdzsében. – Szükség esetén van mozgástér beavatkozni az élénkítés érdekében – mondta Varga, aki szerint hosszabb távon a vírus terjedésére lehetőségként kell tekinteni.

A jegybankelnök szerint évekig tartó hatása lehet a koronavírusnak. – A koronavírus itt van, az egészségügyi hatás talán éven belüli lesz, de a gazdasági hatás több évre kiterjed majd – mondja Matolcsy György, aki szerint a magyar gazdaság immunrendszere a korábbiakhoz képest megerősödött.

A szakértő szerint átírhatja az eddigi forgatókönyveket a járvány. – A gazdasági növekedés megroggyanhat, a béremelkedés üteme lassulhat, a fogyasztás éveken át tartó bővülése most látványosan mérséklődhet, emellett pedig az utóbbi hónapokban felerősödő munkaerőhiány enyhülhet – sorolta a járvány hatásait Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Blikknek. Úgy vélte, öröm az ürömben, hogy az utóbbi hónapokban elszállni látszó inflációt is jelentős mértékben visszafogja az üzemanyagár-csökkenésen keresztül a koronavírus, és a második negyedévben 3 százalék alá mehet a pénzromlás mértéke. Ez pedig szerinte enyhítheti a jegybankon lévő nyomást.

Így változott krízis idején a benzinár

Óriási árzuhanásra számíthatnak az autósok a benzinkutaknál, mert a járvány miatt jelentősen csökkent a kereslet világszerte az üzemanyagok iránt. Alig két hét alatt 27 forinttal csökkent a benzin és 25 forinttal a dízel literenkénti ára, de ez még csak a kezdet! A koronavírus járványszerű terjedése és a nagy kőolaj exportáló országok közötti nézeteltérések miatt a hét elején bezuhant a kőolajpiac világpiaci ára, 30-35 százalékot esett. A Blikknek nyilatkozó szakértők szerint a következő hetekben-hónapokban súlyos tíz forintokkal mehet lejjebb az üzemanyagok ára, akár 315 forintig is.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések