A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elképesztő: robot műtötte meg egy lány gerincét, hét órán át tartott az operáció

Robotra bízták a legkényesebb műtétek egyikét: teljes egészében egy gép végzett Angliában egy gerincműtétet. Emma Mayamint évek óta szenvedett kóros gerincferdülésben, a fájdalmak pokollá tették az életét, ráadásul állandóan egy kényelmetlen „fűzőt” kellett viselnie, amely egyenesben tartotta a csigolyáit.

– Emma nagyon gyorsan fejlődött, négy éve vették észre az orvosok, hogy valami nincs rendben, a gerince oldalirányba komolyan elcsavarodott – magyarázta a lány édesanyja, Lisa.

Emmának megváltás volt a hétórás operáció, amelyet egy mesterséges intelligenciával irányított robot végzett a londoni Királyi Nemzeti Ortopéd Kórházban.

– A művelet rendkívül kockázatos, egy apró tévedés, amelynek során megsérül a mozgást és az érzékelés vezérlő gerincvelő, örökre mozgásképtelenné teheti a pácienst – hivta fel a figyelmet a művelet nehézségére Sean Molloy, a kórház specialistája.

– A Mazor X Stealth EditionTM nevű sebészrobot bevezetésként a felvételek alapján megtervezi a beavatkozást, majd az izmok kíméletes leválasztása után apró furatokat készít a 33 csigolyába, és ezt követően speciális ötvözetű titánrudakat rögzít a gerincoszlop két oldalához. A bilincseket a csavarokhoz és a hosszú rudakhoz rögzítik a hátsó részen. Ez egyenesre húzza a gerincet, illetve korrigálja a görbét. A bemetszést ezután lezárják.

Molloy kiemelte, az implantátumok nemcsak egyenesre húzzák a gerincoszlopot, de össze is olvadnak a csonttal, így képezve szilárd oszlopot. Emma a műtét után tizenegy napot töltött kórházban, és január közepén már iskolába ment.

– Remélem, hamarosan ismét úszhatok, járhatok lovagolni is, és végre a kedvenc ruháimat is hordhatom – bizakodott a közel kétméteresre nőtt kamasz lány.

Népbetegség

Az orvosok még mindig nem értik teljesen pontosan, miért következik be a gerincferdülés, amely a pubertás – a gyors növekedés – idején lép fel, főként a lányokat érintve. A világszerte népbetegségnek számitó skoliózist sok betegnél fizioterápiával vagy merev fűzőkkel kezelnek, ám felnőttkorban – amikor a csontosodás befejeződött – már csak a műtéttel állítható helyre a deformált gerinc.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések