A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Negyvenéves titkosszolgálati jelentés került elő – Kiderült, Fellegi Ádámot is megfigyelték

Kétértelmű titkosszolgálati jelentést hozott nyilvánosságra Fellegi Ádám zongoraművészről az Állambiztonsági Szervezetek Történeti Levéltára.

– Fellegi Ádám sorozatosan megsérti a nemzetközi kulturális érintkezésre vonatkozó rendelkezéseket. Kapcsolatban áll az USA követségével, amely legutóbbi budapesti koncertjének propagálásában is részt vett – olvasható a 40 évvel ezelőtt a Belügyminisztérium III./II.-es Csoportfőnöksége számára megfogalmazott jelentésben, amely döbbenetes hitelességgel érzékelteti, a pártállam titkosrendőrsége semmivel nem tudta kompromittálni a Liszt Ferenc-díjas művészt.

A harmadik mondat után már általánosságban fogalmaz a besúgó, az ügyintéző mégis ezt írta a szigorúan titkos irat végére: „Intézkedés: Fellegi Ádám ellenőrzése."

A Történeti Levéltár magyarázatából derül ki, a proletárdiktatúra titkos rendőrségének mi volt a baja a nemzetközi színtéren is elismert zongoraművésszel. – Fellegi korán az állambiztonsági szervek látószögébe került, a hírszerzés már 1963-ban dossziét nyitott rá, mivel szerették volna beszervezni ügynöknek, és rajta keresztül eljutni egy Londonban élő barátjához. Fellegi az együttműködést visszautasította.

További cikkek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések