Hirdessen itt

Monitoron keresztül műtenek az orvosok – Hogy lehetséges ez?

A beavatkozáshoz nincs szükség nagy vágásra, néhány nap csupán a lábadozás.

Amennyiben felmerül az endometriózis gyanúja, úgy az orvos a következő vizsgálatokat végzi el: labor, ultrahang, valamint manuális vizsgálat, de a legpontosabb diagnózist csak laparoszkópiával lehet felállítani. Ez a beavatkozás valójában „2 az 1-ben" eljárás, hiszen a diagnózissal egy időben a műtétet is elvégzik.

A laparoszkópia, vagy más néven hastükrözés egy endoszkópos beavatkozás. Ez azt jelenti, hogy a hasüregbe kis bemetszéseken vagy a köldökön keresztül optikai eszközt vezetnek be, és a kamerán át érkező képet monitorra kivetítik. Így az orvos közvetlenül meg tudja tekinteni a szerveket, és egyértelműen azonosíthatja az endometriózisra utaló kinövéseket, csomókat. A módszer előnye, hogy ott helyben hőkezeléssel vagy lézerrel az endometriumokat el is tudja távolítani.

A műtét átlagos időtartama 90 perc, ami után kétnapos kórházi bent fekvésre van szükség. Ezután néhány kímélőbb napot ajánlanak, amely után a beteg visszatérhet normál életviteléhez.

A laparoszkópia, bár képekről rettenetes beavatkozásnak tűnik, nem megterhelő a szervezet számára, nincs szükség nagy vágásra, ezért a női has esztétikáját sem sérti, és az sem elhanyagolható tényező, hogy néhány napos lábadozást követően már munkába is lehet állni.

Hogyan zajlik a felkészülés?

A beteg előkészítése a laparoszkópos vizsgálatnál megegyezik azzal, ahogyan az hasműtét előtt általában történik. Alapos kivizsgálásra, belgyógyászati, aneszteziológiai és laborvizsgálatra, mellkasröntgenre minden esetben sor kerül. Ennek oka, hogy bármikor felléphet olyan szövődmény, amelynek ellátásához a hasüreg hagyományos megnyitása szükséges.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések