A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: a legfrissebb hírek az Operatív Törzstől

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a fertőzés elleni védekezést koordináló operatív törzs minden nap kora délután tart sajtótájékoztatót az új fejleményekkel. Így történt ez ma is, ezek a legfrissebb hírek Magyarországon a járványról.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott eddig Magyarországon a határátkelőkön eddig 427 ellenőrzés történt, 6598 a repülőtereken, az ügyeleti központba pedig eddig 2065 e-mail, 5000-nél több telefonhívás érkezett. Az elmúlt napokban jócskán megnőtt a megkeresések száma.

Miután Olaszország rendkívüli helyzetet rendeltek el , az operatív törzs szűrni fogja az Olaszból érkezett emberek számát. Azt kérik, 14 napig maradjanak otthoni karanténban, aki Olaszországból tér haza.

Intézkedések, amiket eddig hoztak:
* Autópályán fertőtlenítés folyik
* Sportrendezvények holnap kormányüléseken fogják megtárgyalni.
* Az ünnepi rendezvények megrendezését nem javasolják, főleg ha az zárt térben történik.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy 3 újabb koronavírusos beteget diagnosztizáltak Magarországon. Mindhárman az első iráni diák kontaktja. Mindhárman már a Szent László Kórházban voltak, itt lett pozitív a tesztjük.

"Magyarországon mi az összes kontakt-esetet megvizsgáljuk, Európában máshol nem szokás ez. Megismételjük a tesztet, 12-ből 4 esetnél csak a második laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a fertőzöttséget." - mondta a tisztifőorvos.

A tisztifőorvos az eljárásrendről elmondta, hogy már négyszer módosult, valószínűleg ma is fog.

A látogatási tilalomról elmondta, hogy ez a kapcsolattartási forma csak egyik formája. Mindig vannak kivételek:
* a súlyos betegekhez mehetnek látogatni
* gyerekek mellett lehet szülő vagy gyám (karantén esetén el kell döntenie, hogy bevonul-e ő is a karanténba)

Kérdésre válaszolva elmondták, hogy készülnek-e rendkívüli intézkedésekre a környező országokhoz hasonlóan. Elhangzott, hogy ezekben az országokban jóval nagyobb számban vannak ott fertőzöttek, ha szükség lesz az iskolák, óvodák bezárására, meg fogják ezt lépni.

Az Olaszországból hazatérő embereknél fontos, hogy felelős magatartást mutassanak. Járványos területről érkezvén 14 napig maradjon otthon. Ez csak javaslat, hatóságilag nem rendelhetik el.

A 70 éves koronavírus-fertőzött férfivel kapcsolatban kiderült, hogy egyáltalán nem találkozott az fiával, akiről korábban azt mondták, hogy tőle kapta el a vírust. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban műtötték korábban, azután még tünetmentes volt.

Az iráni diák ma azt mondta, hogy egyik társukat pozitív tesztje ellenére azt kérték, hogy szobatársainak ne mondja el. Müller Cecília azt mondta, ilyen nem történt. Pozitív teszt után a protokoll szerint rögtön elzárják a beteget.

16 fős egészségügyi dolgozó karanténban van a Szent László Kórházban, mindenkinek negatív lett az első tesztje. Következik majd egy második tesz is.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések