Hirdessen itt

Megszólalt az angol helyettes tisztifőorvos: két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül kezdődhet az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzése.

Jenny Harries a BBC televízió keddi hírmagazinjában megerősítette: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Jenny Harris a keddi BBC-műsorban ugyanakkor - a drasztikusabb intézkedések hiányát bíráló, politikusok részéről is elhangzó nyilatkozatokra reagálva - azt mondta, hogy a hatóságok igyekeznek kiegyensúlyozott intézkedéseket hozni, és teljes mértékben a tudományos tényekre alapoznak minden egyes döntést.

Hozzátette: a járványra adott minden válaszintézkedést pontosan a kellő időben kell meghozni, ellenkező esetben ugyanis az idő múlásával csökkenni kezd a betartási fegyelem a lakosság körében.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mikor rendeli el a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását, a helyettes tisztifőorvos kijelentette: nem hiszi, hogy feltétlenül lesz ilyen döntés a későbbi válaszintézkedések között, mivel a brit egészségügyi szolgálat által használt modellszámítások nem utalnak arra, hogy az ilyen intézkedések hatékonyak lennének a járvány terjedésének megfékezésében.

Jenny Harries szerint ugyanis az új típusú koronavírus a szabadban nem sokáig életképes, hamar elveszíti fertőzőképességét, így a szabadtéri rendezvények viszonylag biztonságosak.

Harries professzor hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában más európai országokhoz képest meglehetősen alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma, és nagyon nagy többségük jól van, eltekintve az első néhány "rázósabb" naptól.

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 319.

Az új koronavírus okozta betegségben eddig öt idős brit állampolgár halt meg. Négyen Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el.

A keddi BBC-műsorban Harries professzor hangsúlyozta, hogy a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

A brit külügyminisztérium kedden azt kérte, hogy akik Olaszországból, a járvány európai gócpontjából Nagy-Britanniába utaznak, érkezésük után 14 napig különítsék el magukat környezetüktől. Ez az olasz állampolgárokra is vonatkozik: számukra a brit kormány megfelelő szálláslehetőséget biztosít.

A British Airways légitársaság keddtől április 4-éig törölte összes olaszországi járatát. Az erre az időszakra szóló menetjegyeket május végéig terjedően térítésmentesen át lehet foglalni másik időpontra, illetve a BA genfi és zürichi járataira, vagy teljes visszatérítést lehet kérni.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) megállapodott a legnagyobb online keresőfelületeket működtető technológiai cégekkel, hogy a koronavírusra vonatkozó keresések esetén e felületek a találati eredmények között elsőként tüntetik fel a hivatalos, szakszerű tanácsadást nyújtó tartalmakat, köztük az NHS és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információs oldalait.

A megállapodás, amelynek részese a Google, a Facebook és a YouTube, az álhírek és a félrevezető információk terjedésének megfékezését szolgálja.

További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések