Hirdessen itt

Koronavírus: a legfrissebb helyzet az Operatív Törzstől – Dobálták a székeket a kórházban az iráni betegek

Hétfőn kora délután ismét sajtótájékoztatót tartott a koronavírus elleni védekezésért felelős Operatív Törzs. A tájékoztatón az is kiderült: az, hogy az iráni betegek nem működtek együtt, azt is jelentette, hogy kidobálták a székeket a kórteremből.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

- A kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok sem utazhatnak be az országba, ezeket a vízumokat vissza fogják vonni, a határátkelőkön meg fogják tagadni a belépést.

- Azok az irániak, akik már az országban vannak, érvényes vízummal maradhatnak, ha betartják a törvényeket és a járványügyi intézkedéseket.

Az általános tájékoztatást követően Dr. Kiss Attila idegenrendészeti főigazgató elmondta, hogy aki közegészségügyi hatóság rendelkezéseinek nem tesznek eleget, bűncselekményt követnek el, és kiutasíthatók az ország területéről, a karantén letelte után idegenrendészeti őrizetbe kerülhetnek, akár kétszer hat hónapra, és végső esetbe ki is toloncolhatják őket az országból. Az idegenrendészeti hatóság emberei folyamatosan tájékoztatják a szent László kórházban lévő külföldieket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, illetve tájékoztatást kaptak a következményekről is.

Elhangzott továbbá, hogy az idősotthonokban, kórházakban, fekvőbeteg ellátást végző intézményekben, a szociális- és fogyatékossággal élők intézményeiben látogatási tilalmat rendeltek el.

Dr Szlávik János infektológus főorvos:

- Ma két fővel nőtt a fertőzöttek száma. az intenzíven ápolt beteg kivételével mind jól vannak. intézkedtek, hogy a Debrecenben ápolt férfit is vigyék a szent László kórházba.

- A karantént egyre többen hagyhatják el.

- Ma két egészségügyi dolgozó távozott a karanténból, ők előzőleg Ausztriában élő fertőzöttekkel kerültek korábban kapcsolatba.

-A kórház gondoskodott a kapacitások bővítéséről, bár nem tudni, mit hoz a jövő - mondta a főorvos.

Kérdésekre adott válaszok:

- 1,2 millió védőeszköz van tartalékban az egészségügy számára, ezen kívül naponta 25ezer védőeszközt gyárt a büntetés-végrehajtás cége, ez utóbbiak kerülhetnek a lakossághoz.

- Az álhírek kapcsán a Nemzeti Nyomozó iroda folyamatosan monitorozza az internetet, közösségi oldalakat, híroldalakat is, az álhírek után. Most négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt, épp ilyen esetek kapcsán. Egy elkövetőt már azonosítottak.

- Tényleg Facebookon kereste a rendőrség az iráni fertőzésgyanúsakat? Valóban Facebookon keresték meg, ez nem hivatalos protokoll, de ahova be volt jelentve, ott nem volt, semmiféle elérhetőség nem volt hozzá. Az egészséges emberek védelme érdekében minden törvényes lehetőség megengedett, és a Facebook ilyen és nem tiltott.dolog. Ráadásul a saját társai javaslatára kerestük meg őt Facebookon, nem jutottunk máshogy el hozzá. tájékoztattuk és nem fenyegettük, kértük, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel - hangzott el a sajtótájékoztatón a hivatalos válasz.

Az irániak egyébként a kórházban székeket dobáltak ki a kórteremből, ezt jelenti valójában, hogy nem voltak együttműködőek - hangzott el.

Hibás protokoll?

- Karantén-problémák a koronavírusos család kapcsán: Valóban, február 27-én jelentkezett egy beteg, az orvos kikérdezte, ellátta. A beteg azt mondta, korábban lázas volt és köhögött, korábban Franciaországban járt. Leírta, hogy az akkor érvényes esetdefiníció szerint nem járt olyan területen, ahol járvány van. Az esetdefiníciók meghatározzák, kinél, milyen vizsgálatokat kell elvégezni. Ezeket a szakmai protokollokat betartották. Egyébként nála még nem lett elvégeztetve a teszt, ezért Szlávik János azt kérte tőle a sajtón keresztül: jelentkezzen, végeztesse el akár itthon, akár külföldön.

(Később egy kérdésből kiderült: a férfi Svédországban van, de megtagadták tőle a vizsgálat elvégzését. Eltelt két hét, a svédek így nem végzik el a tesztet, de Szlávik János azt mondta, az eset tisztázása érdekében, ha hazajön, itthon elvégzik rajta.)

Az esetdefiníciókat egyébként át fogják alakítani, belekerülnek olyan országok is, ahol csak kisebb gócpontok vannak, de lehet, hogy a klinikai tünetek is változnak majd az esetdefiníciókban. A WHO tegnap változtatta meg a protokollt, biztos, hogy itthon is 24 órán belül változni fog.

A koronavírus teszt protokollját a nemzeti Népegészségügyi Központ készíti el, biztos, hogy ma megváltozik - mondta Szlávik főorvos.

Karantén

- A karanténról: A karantén hatósági eljárás, ez lehet épületben, stadionban, vagy otthon, bárhol, de lényeg, hogy ha betartják az utasításokat, akkor 14 nap múlva távozhatnak. De ha az utasítások ellenére kijönnek a kórtermekből, kijönnek a folyosóra, randalíroznak, azoknál újrakezdődik a karantén 14 napja. Azok, akik betartják a szabályokat, természetesen 14 nap múlva elmehetnek - mondta Szlávik János főorvos.

A japán csoport kapcsán elhangzó kérdésre azt mondta a főorvos: nem jártak fertőzött területen, ezért engedték el őket. Ha Olaszországból jöttek volna, karanténba kerültek volna. A tesztet is csak az ő és a lakosság megnyugtatására készítették el, mert ha nem tették volna, abból nyilván botrány lett volna.

Magánellátás
Magánellátásban igényelt koronavírus teszt: Ehhez komoly orvosi felvilágosítás is szükséges, a teszt eredményét nem fogják elfogadni sehol. Nem mindegy, hogy a tesztet a betegség elején, végén, közepén végzik el. szigorú orvosszakmai előírások vannak a tesztek elvégzésével kapcsolatban.

Szűrés:

* Egészséges emberen végzet koronavírus teszt álbiztonságot ad, mert ha negatív a tesztje, nem biztos még, hogy nem fertőzött..
* Az egészségügyi személyzetet nem szűrik.
* A látogatási tilalom jó dolog, mert ahol idős embereket ápolnak, ott valóban veszélyt jelent a koronavírus.
* A látogatási tilalom szabályai intézményenként változnak, erről az egyes intézmények tudnak tájékoztatni.
* Arra nem tudtak válaszolni, hogy mi lesz, ha kiskorú kerül karanténba.

Iráni diákok újra:

Egy kérdésben elhangzott, hogy nem lehet csodálni, ha az iráni diákok bizalmatlanok voltak, mert miután maguktól mentek kórházba, elengedték őket, azután meg visszahurcolták, olyanokkal teszik őket egy szobába, ahol nem tudni, ki fertőzött, ki nem:

Szlávik főorvos azt mondta, hogy az a járványügyesek feladata, hogy kiket értesítenek, hogyan, illetve mikor szállíttatják kórházba őket. Ha valaki azonban a kórházban nem tartja be a karanténban a szabályokat, azoknál újrakezdődik a 14 nap, mégis az iráni diákok randalíroznak nap mint nap, pedig egyenként mindenkivel közölték, hogy miért vannak karanténban, tehát nem igaz, hogy nem tudják, miért vannak a kórházban.

Az iráni betegek egyébként jól vannak, de bármennyire tünetmentesek, csak akkor nyilváníthatók gyógyultnak, ha három egymást követő napon a tesztje negatív. Az első diáknál ezek a vizsgálatok most vannak folyamatban, szerencsés esetben három nap múlva engedhetik el - mondta Dr. Szlávik János.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések