A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: kikre jelent fokozott veszélyt a kór?

Egy héttel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, „világszerte a koronavírussal fertőzöttek mintegy 3,4%-a halt meg”.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter 2%-ról beszélt, a tudósok egy részének becslései szerint azonban ennél is alacsonyabb, mivel nem minden esetet jelentenek – írta a BBC. Ugyanakkor a szakemberek azt is hozzátették, hogy a kockázat számos tényezőtől függ: a beteg korától, nemétől és általános egészségi állapotától, valamint az egészségügyi rendszertől is, amelyben szükség esetén a kezelést kapja.

Mivel az emberek enyhe tünetekkel általában nem mennek orvoshoz, így a vírusfertőzések jó részéről nincs hivatalos adat. A világszerte tapasztalt eltérő halálozási arányokat feltehetően nem a kórokozó mutációi okozzák. Az egyik londoni egyetem kutatása szerint sokkal inkább az állhat a háttérben, hogy a kevésbé súlyos esetekről a különböző országokban nem egyformán szereznek tudomást.

Általánosságban tehát nehéz megállapítani a halálozási arányt, arról viszont már pontosabb kép alakult ki, hogy kik a legveszélyeztetettebbek. A Kínából származó több mint 44 000 eset első nagy elemzéséből kiderült, hogy tízszer magasabb az áldozatok száma a nagyon időseknél, mint a középkorúaknál, a 30 év alattiaknál pedig a legalacsonyabb (4500 esetből nyolc). Azt is kimutatták, hogy a férfiaknál nagyobb kockázattal kell számolni, de még inkább azoknál, akik cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szív- vagy légzési problémákkal küzdenek. A túlélési esély a kapott kezelésen is múlik, ami a rendelkezésre álló lehetőségek mellett a járvány stádiumától is függ. Hiszen nem mindegy, hogy egy adott területen mennyi intenzív osztály és lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések