A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

3 ezer év után új helyre költöztetik Tutanhamon fáraó elátkozott holttestét

Halál rá, ki megbolygatja nyugalmát!

A rejtélyes egyiptomi fáraó, Tutanhamon átkának legendája évtizedek óta lázban tartja a világot, ám most ismét előtérbe került az egykori uralkodó holttestének sorsa.

Óriási felháborodást váltott ki ugyanis, hogy az egyiptomi kormány tervei szerint Tutanhamon földi maradványait több ezer év után új helyre költöztetnék: a Királyok völgyéből a vadonatúj kairói nagymúzeumba kerülne át.

A luxoriakat már most kiborította a terv, hogy 650 kilométerre vigyék tőlük a fáraót.

– Tutanhamon nyughelye mindig is Luxorban volt, ha elviszik innen, az felháborítja a helyieket – mondta Ahmed Rabie Mohamed egyiptológus.

A kormány döntése egyébként az, hogy minden olyan az épülő nagymúzeumba kerüljön, ami az ország történelméhez köthető, ezért is akarják Tutanhamont. A fáraó harci szekereit már át is szállították Luxorból a a majdani kiállításhoz.

A fáraó átka mellett természetesen komoly anyagi vonzata is van a dolognak, hiszen a Királyok völgyébe most 300 egyiptomi font (5600 forint) a belépő, de ha az utolsó királyi múmia is távozik, akkor a helyiek szerint senki sem fogja kifizetni a jegyet, ami romba döntheti a város gazdaságát.

– Ne zavarják meg Tutanhamon nyugalmát. Sőt, hozzák vissza az értékeit Luxorba, minél több aranyat és kegytárgyat – tette hozzá a szakértő.

A tervek szerint egyébként májusban kezdődnének a munkálatok, várhatóan rendkívül szigorú felügyelet és biztonsági intézkedések közepette, mert a testet csak nagyon óvatosan lehet mozgatni, hiszen az a felfedezésekor súlyosan megsérült. Howard Carter és csapata ugyanis csak úgy tudta eltávolítani róla a halotti maszkot és a szarkofágot, hogy lefűrészelték a fejét és a végtagjait.

Rejtélyes csapások

Tutanhamon elátkozott sírkamrájáról már az 1923-as felfedezése után beszéltek a korabeli Nagy-Britanniában. Tizenhat év alatt 11 ember halt meg furcsa körülmények között azok közül, akik részt vettek a felfedezésben. 1939-ban Howard Carter halálával ért véget a sorozat.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések