A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus: karantén alá vonták a szállítmányokat, akadozik a gyógyszerek beszállítása

Akadozik egyes gyógyszerek alapanyagainak beszállítása, ugyanis a külföldről érkező szállítmányokat két hét karantén alá vonták.

A kialakult helyzet ellenére a szakemberek szerint nem kell tartani a gyógyszerhiánytól – írja az ATV.hu.

„Számos alkalommal volt már arra példa hogy, hogy valamilyen gyógyszer kifogyott a patikákból, ilyenkor a háziorvosnak az a feladata, hogy ugyanazt a hatóanyagot tudja adni. Abban az esetben, ha az a hatóanyag nem elérhető, a háziorvos alkalmas arra van kompetenciája, hogy más hatóanyaggal ugyanazt a hatást elérje” – mondta Szabó András belgyógyász szakorvos.

Így tehát az egészségügyi szakember szerint pánikra semmi ok, bár az igaz, hogy akadozhat a gyógyszerek beszállításának folyamata. A probléma forrása igazából az, hogy a legtöbb alapanyagot Kínában állítják elő, ott azonban a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a gyártási kapacitás. Bár szerinte a lényeg a hatás, nem a márka.

„Én azt szeretném kérni a betegektől, hogy ne ahhoz, ragaszkodjanak, ami a megszokott gyógyszerük neve volt, hanem a hatóanyaghoz, amit a gyógyszerész kollégák, asszisztens kollégák ajánlanak” – fűzte hozzá a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, Kőhalmi Imre.

A szakemberek ígérik, ha máshonnan rendelt alapanyagokból is, de mindenki hozzájut majd a számára szükséges gyógyszerekhez.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések