A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan hazatérhet a burokban született csodababa, aki a testvérét az anyaméhben elvesztette

Húsvétkor akár otthon is lehet Bori, az a kisbaba, akit a szülei hálából a tatabányai Szent Borbála kórházról neveztek el. Édesanyja, Szilágyi-Bogár Henrietta lapunknak elmondta: valóságos csoda, hogy gyermekük velük lehet. Ikerterhessége 19. hetében spontán vetéléssel szállították be a kórházba.

– Nehéz négy héten vagyunk túl, de a kislányunk nagyon szépen fejlődik, már 1770 gramm. Hamarosan haza is vihetjük – kezdte az anyuka, aki naponta bejár Borihoz a kórházba. – Egész nap beszélek hozzá, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy megismeri a hangom. Elmosolyodik, valahányszor meghall engem vagy a férjem, ez leírhatatlanul jó érzés – árulta el Henrietta.

Bár a Szilágyi-Bogár család élete lassan visszarázódik a régi kerékvágásba, az elmúlt időszak nem volt könnyű számukra. A fiatal nő ugyanis elvesztette egyik magzatát. A tragédiában a szerencse az volt, hogy a kétpetéjű ikerterhességnél külön burok és méhlepény teszi lehetővé a magzatok elkülönült keringését. Miután a kisfiú elment, kérdéses volt, hogy Borit sikerül-e megmenteni.

– Nagyon sok vért vesztettem, ezért félő volt, hogy a méhemet és a másik babát is elveszítem. Mondtam, bármi történjék is, mindenképpen szeretném a kicsit – árulta el az édesanya. Az operáció végül sikeres volt, Borit még az anyaméhben megmentették, az anyukát pedig pár napig altatásban tartották. A gyászreakció ugyanis veszélyeztethette volna a kislány életét.

– A történteket soha nem sikerül majd teljesen lezárnom, elfelejteni pedig végképp nem fogom. A gyermekem és a férjem erőt ad a folytatáshoz – emlékezett vissza Henrietta.

A lányka végül pár héttel az operáció után koraszülöttként jött a világra.

„A kislány burokban érkezett. A babák, különösen a korababák szempontjából ez nagyon előnyös, mert a burok védelmet nyújt számukra” – nyilatkozta korábban a kemma.hu-nak dr. Bardóczy Zsolt, a szülészeti osztály vezetője.

Nagyon ritka jelenség

Burokban születni nagyon ritka jelenség, 80 ezerből kevesebb mint 1 alkalommal jön a világra így egy kisbaba. A burokban születés azonban nem veszélytelen, ilyenkor az anya ugyanis a köldökzsinóron át már nem tud oxigént biztosítani, a burkon belül pedig nem jut levegőhöz a baba. Ezért is fontos a gyors, szakszerű segítség. 

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések