A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bergamói orvos drámai üzenete - "Hazugság, hogy nem a vírustól halnak meg a betegek" - választani kell, kit gyógyítsunk meg

Egy lombardiai, bergamói orvos a Corriere olasz lapnak mondta el, mi a helyzet a koronavírussal fertőzött területeken. Az orvos nyíltan ellentmond annak a sokat hangoztatott vélekedésnek is, hogy az idős emberek a többi betegségük miatt halnak bele a koronavírusba. Azt mondja: ez hazugság, a betegekkel a koronavírus végez.

A hvg.hu a Corriere.it alapján írja, hogy Christian Salaroli bergamói aneszteziológus azt nyilatkozta:

„A betegek a koronavírusba halnak bele, mert az intersticiális tüdőgyulladás olyan légzési problémákat okoz, amellyel a beteg már nem tud megbirkózni; a halálukat a vírus okozza, nem más.”

Az orvos azt mondta, hazugság, hogy nem a vírustól halnak meg a betegek. Azt állítani, hogy nem a vírus okozza halálukat, még az áldozatokkal szemben is tiszteletlenség szerinte.

Az orvos szerint a kórházban, ahol dolgozik, csak az új koronavírusban szenvedőket kezelik, a többieket hazaküldik. A koronavírus-betegeket először intubálás nélkül lélegeztetőgépre rakják, az intubálással zajló lélegeztetésről később születik döntés.

A reggeli nagyviziten a beteg kora és állapota mellett az alapján is döntenek az orvosok a további kezelésekről, hogy mekkora esélye van felépülni a betegnek az intenzív kezelésekből.

A koronavírus ugyanis olyan tüdőgyulladást okoz, amely vér oxigénellátását akadályozza. A legsúlyosabb esetek kóros oxigénhiányos állapotba kerülnek. Az intenzív osztályos ágyak száma véges, és így nem minden kritikus állapotú beteget tudnak intubálással lélegeztetni.

Az orvos szerint a többiekről lényegében lemondanak: ha egy 80-95 év közötti betegnek súlyos légzési elégtelensége van, valószínűsíthető, hogy nem éli túl. Ha pedig legalább három létfontosságú szerve elégtelenül működik, akkor biztos, hogy belehal. Ez egyébként koronavírus-mentes időkben is így van.

Az orvos azt mondja, az ilyen beteg már akkor eltávozott, mikor elkapta a fertőzést…

Az orvos azt mondja, az az egy vigasztalja, hogy tudja: döntéseikkel esélyt adnak valaki másnak a túlélésre.

A legjobb döntésnek azt nevezte, ha mindenki otthon marad:

“A legjobb reakció erre a vírusra, ha nem mászkálunk. Fogalmatok nincs, mi megy idebent. Maradjatok otthon” – mondta.

Az orvos szerint vannak olyan, régóta a pályán lévő kollégái, akik idegileg összeroppantak, zokogtak. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is nehezen bírja a nyomást: van, hogy egy szívrohamhoz egy óra múlva ér csak ki a mentő.

A helyzetet a háborús sebészethez hasonlította: csak azokat kezelik, akiknek esélyük van a túlélésre.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések