A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy kémiaprofesszor kijelentette: a szappannál nincs is jobb fertőtlenítő eszköz

Az Új-Dél-Walesi Egyetem kémiaprofesszora szerint nem kell akkor sem kétségbe esni, ha nem tudunk előkeríteni kézfertőtlenítőt sehonnan sem.

A professzor szerint nem kell kétségbe esnünk, ugyanis az egyszerű háztartási szappan tökéletesen véd a koronavírus ellen. Ahogy ő fogalmazott: "Majdnem olyan, mint egy épület elbontásán dolgozó brigád, amelyik teljesen lerombolja az épületet és a téglákat is elszállítja".

A szappanos vízzel megsemmisítjük és ártalmatlanítjuk is a kórokozókat. A világ egészségügyi hatóságai nem véletlen hangsúlyozzák ennyire a szappanos kézmosást és említik a kézfertőtlenítőt alternatív megoldásként - írja a 444.hu.

A professzor, Palli Thordanson Twitter oldaláról több olyan információt is megtudhatunk, mint például, hogy a vírusokat nanozsírcseppként is leírhatjuk, mert a genetikai információjukat zsír- és fehérjeburok védi. A hétköznapi szappanok ugyanis amfifílek, tehát a molekula egyik oldala zsír, a másik oldala víztaszító. Így ha szappanos vízzel kezet mosunk, akkor nem pusztán lemossuk magunkról a vírust, egyúttal meg is semmisítjük azokat. Azonban ahhoz, hogy kifejtse hatását, legalább húsz másodpercig kell kezet mosnunk.

A kézfertőtlenítők ugyanezen az elven dolgoznak, hiszen az alkoholnak is van amfifíl tulajdonsága, azonban ehhez hatvan százalék alkoholt kell tartalmaznia a gélnek. Hatvan százalék alatti alkoholtartalmú készítményeket nem érdemes használni.


További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések