A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Disney letérdelt Kína előtt: a koronavírus okozhatja a vállalat vesztét?

A koronavírus már számos problémát okozott több vállalat és alapvetően gazdaság egészének világszerte, most pedig úgy tűnik a Disneyt is elérték a járvány okozta nehézségek.

A Disneyről valószínűleg mindenkinek a gyermekkora, a tündérmesék és hercegnők világa jut eszébe, az utóbbi években azonban új oldalát is megmutatta a vállalat. A Disney a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari cége, minden évben óriási bevételekre tesz szert, de mindent meg is tesz ezért: rengeteg újítás, alapos színészválogatás, aprólékos tervezés.

A mostanság népszerűvé vált a mesefilmek élőszereplős változatának elkészítése: ennek a sorozatnak következő állomása a Mulan. Eddig minden ilyen feldolgozás, mint például az Alice Csodaországban vagy A szépség és a szörnyeteg, rendkívül sikeres befektetésnek bizonyult, a Mulanhoz pedig szintén nagy elvárásokkal áll a Disney, már csak azért is mert a kínai bevételek hatalmas tételnek számítanak.

A produkciót Niki Caró rendezi, így most nő irányítja a forgatást, de ennél sokkal extrémebb dologba is belevágtak a készítők: a főhősön túl minden további szereplőt is ázsiai színészek játszanak majd. A korhatár 13-as lesz, amelyre a sok csatajelenet miatt van szükség, ez a sok harc pedig nem csak számos gyerek néző kiesését jelenti, de a költségeket is igencsak fölfele tolja.

Hamar rá kellet jönni, hogy a kínai piac teljesen eltér az európaitól és az amerikaitól is. A Mulan első előzetese után még nem tudták megnyerni a kínai közönség szívét, ugyanis a főhősök nem hagyományos kínai házakban laktak, ez pedig kifejezetten sértő volt számukra. A helyzet azonban pár hónap múlva teljesen megváltozott, amikor Liu Yifei, a produkció főszereplője felemelte hangját a hongkongi tüntetések ellen, kiállt a kínai kormány mellett, ennek köszönhetően pedig Kína és a Kína-pártiak szimbólumává vált a film.

Liu Yifei már 8 éves korában elkezdett modellkedni, 2003-ban pedig egy sorozatnak köszönhetően vált híressé, mára pedig az egyik legnépszerűbb színész Kínában. Niki Caro több, mint ezer jelentkező közül választotta ki a színésznőt, aki egyébként Vuhanból származik.

Liu születési helye mára vált csak érdekes egybeeséssé, ugyanis Vuhan a koronavírus kiindulópontja. Kínában a fertőzés kitörése óta 70 ezer mozit zártak be, és senki sem tudja, vajon a film premierjéig változhat-e a helyzet, a bemutató törlése viszont hatalmas bukást jelentene a Disney számára. Az első számú célközönség ugyanis a kínaiak: nem csak a szereplők, de maga a történet is teljes mértékben ázsiai.

Érdekesség egyébként, hogy az 1998-as animációs film kudarcot vallott Kínában, ugyanis a Disney évvel korábbi alkotásában, a Kundun-ban, megjelent az ország Tibet elleni agressziója, ezt pedig a kormányból ellenszenvet váltott ki. Ennek okán a Mulan csak egy évvel később kerülhetett bemutatásra, ez pedig nagy bevételkiesést jelentett a vállalatnak.

Így nem is csoda, hogy a Disneynek most nagy durranás, hogy elkészíthetik és bemutathatják a filmet, bár a kínai közönség ízlésének teljes kiszolgálásával. Emiatt több változtatáson is átesett a történet az eredetihez képest, ugyanis például az ázsiai producernek nem tetszett egy csókjelenet, így ezt kivágták, a musical-betéteket is száműzték a produkcióból, továbbá a vicces állatok helyett a szórakoztató faktort inkább harci jelenetekre cserélték- ez növelte leginkább a kiadásokat.

A kínaiak hazájukhoz való szenzitív hozzáállását legjobban az mutatja meg, hogy Mushu, a mesefilm kis sárkányának hangját eredetileg Eddie Murphy adta, a sokak kedvencévé vált karaktert azonban a kínai közönség kultúrájuk paródiájaként látta, így az élőszereplős filmből kimarad.

Ezt a sok változtatást a Disney hajlandó volt meghozni, hiszen hatalmas sikerrel számoltak a kínai nézőket illetően (is), így úgy érezték megéri kiszolgálni Kína ízlését a hatalmas bevételért cserébe. Azonban arra senki sem számított, hogy közbelép a Kínából induló koronavírus-járvány, amely miatt csúszik az ottani bemutató. Hogy mennyit, ezt még lehetetlen előre megjósolni, mindenesetre most hatalmas bevételektől eshet el a médiatársaság. Továbbá az is kérdés, vajon nyugaton, hogyan fogadják majd a sokak számára meghatározó mesefilm változtatásokkal teli élőszereplős verzióját.



További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések