A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tíz év alatt 6000 milliárddal nőtt az állami vagyon

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt az állami vagyon értéke, amely így megközelíti a 18 ezer milliárd forintot. Az elmúlt évtizedben hatezer milliárd forintos volt a növekedés. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormány elsődleges célja az állami vagyon gyarapítása, valamint annak ésszerű és gazdaságos hasznosítása – hangzott el az M1 Híradójában.

2019. szeptemberében 13,4 milliárd forint értékű tőkeemelést hajtott végre az állami tulajdonban lévő MVM Zrt. Ezzel egy időben beolvadt a cégbe a Nemzeti Közművek Zrt. és így a legnagyobb hazai energetikai holding jött létre. Az állam ezáltal egy olyan erős hátterű nemzeti szolgáltatót hozott létre, ami nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához.

A szövetkezeti hitelintézeti szektorban 2019-ben az összes meglévő takarékszövetkezet beolvadt a Takarékbank Zrt.-be, és ezzel létrejött Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja. Az egyesülésnek köszönhetően a Takarékbank Zrt. korszerűbb termékeket és szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek az egész ország területén.

2014 és 2018 között a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja részeként 34 műkincset, illetve gyűjteményt mentett meg 13 milliárd forint értékben, köztük Munkácsy Mihály Golgota című festményét hárommilliárd forintért. A római kori Seuso-kincsek 2018 óta képezik az állam vagyonának részét.

Ezek az állami intézkedések mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy 6 ezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon nyilvántartási értéke, amely mostanra megközelíti a 18 ezer milliárd forintot. A kormány tájékoztatása szerint a vagyongyarapodás egyrészt ingatlanvásárlásokból, másrészt a társaságok valós gazdasági növekedéséből ered.


A dinamikusan gyarapodó állami vagyon összetétele 62 százalékbanban ingatlan, 21 százalékban pedig társasági részesedés. A fennmaradó részt egyéb vagyonelemek – például ingóságok – egészítik ki.

„Közelebb kerültünk ahhoz a kitűzött célhoz, hogy az állami vagyon köre ténylegesen olyan vagyonelemeket foglaljon magába, amelyek stratégiailag kiemelten fontosak, működésük gazdaságos és hasznot hoz, tulajdonban tartásuk feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához” – írta közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Bártfai-Mager Andrea kiemelte: arra törekszenek, hogy az állam olyan letisztult, értékteremtő vagyonportfólióval rendelkezzen, amely nagymértékben hozzájárulhat az ország versenyképességének növeléséhez.

Nem jó egy ország gazdasága szempontjából, ha túlzottan alacsony a nemzeti vagyon – mondta a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője.

„Hogyha olyan ágazatok, vállalkozások külföldi tulajdonba kerülnek, amelyeknek egyébként az lenne jó, ha állami tulajdonban vannak. Külföldön is inkább erre van példa. Ilyen lehet például az energiaszektor, amit korábban privatizáltak, jobb, ha ez legalább részben állami kézben van, és ebben történt az elmúlt tíz évben előrelépés” – mondta Regős Gábor vezető elemző.

Hozzátette: 2010 előtt egy eltúlzott privatizáció zajlott az energiaágazatban, és az akkor kiárusított cégek részbeni visszavásárlása az ellátásbiztonság és a rezsiárak szempontjából is stratégiai lépésnek tekinthető.

Forrás: Hirado.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések