A csalán számos hasznos vegyületet tartalmaz, ami jó szolgálatot tesz az egészségednek és a fogyókúrádnak egyaránt.
A csalánt ősidők óta ismerik, és évszázadok óta használják ízületi betegségek ellen, de vizelethajtó, vértisztító, salaktalanító és anyagcserét serkentő gyógynövényként is hasznos, így remek kiegészítője lehet a tavaszi méregtelenítőkúrának.
A nagy csalán - Urtica dioica - nemcsak fájdalom- és lázcsillapítóként, de immunerősítőként is megállja a helyét, reumás és köszvényes megbetegedések kúrájának kiegészítője is lehet, kovasavtartalma erősíti a hajhagymákat és a körmöket, így a kozmetikaiparban is előszeretettel használják.
A csalánt a legtöbben gyomnövényként tartják számon, pedig rengeteg betegségre, bajra jelet gyógyírt: a csalánszőrökkel borított levél és a gyökérrésze ásványi sókat, például káliumot és kalciumot, vasat, szelént tartalmaz, de kávésavban, kovasavban, telítetlen zsírsavakban és karotinban gazdag.
Manapság elsősorban a csalánt vizelethajtó, vértisztító és salaktalanító gyógynövényként tartják számon, ami a fogyókúrádra is jó hatással lesz. A belőle készült főzet vagy tea a veséket fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, amely a vérnyomás-szabályozás szempontjából is elengedhetetlen, csökkenti a vér húgysavszintjét, emiatt gyulladásgátló hatása van, valamint kimossa a szervezetből a méreganyagokat, de gyomor- és bélhurut esetén, vese- és hólyagkő kialakulása ellen is hasznát lehet venni.
Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint érdemes évente kétszer, tavasszal és ősszel tisztítókúrát végezni, ehhez a csalán remek alternatívát nyújt. Míg a leveleket március, április környékén, addig a gyökerét az őszi időszakban érdemes gyűjteni, ami gyomnövényről lévén szó az ország bármely területén megtalálható. A csalán szárítva, kapszulák és tabletták formájában is beszerezhető.
Salaktalanító csalántea
A csalánlevéltea bármilyen bioüzletben vagy nagyobb áruházban elérhető. A tavaszi méregtelenítés esetén érdemes leforrázni egy-két teáskanál csalánlevelet, állni hagyni pár percig, majd leszűrni. Az ajánlott napi mennyisége 3 x 1,5 dl, fogyasztása kúraszerűen javasolt, hat hét után hathetes szünetet érdemes beiktatni.
Csalánfőzelék
Nemcsak főzet, de bármilyen meglepő, főzelék is készülhet csalánlevélből, és ugyanúgy el lehet készíteni, mint például egy spenót- vagy sóskafőzeléket. Főzve elveszíti csípősségét, fokhagymával, tejszínnel, feltétként pedig buggyantott tojással tálalható.
Kinek nem ajánlott?
Mivel a csalán sűrű alkalmazása émelygést, bőrirritációt és gyomorpanaszokat okozhat, várandósok és szoptató anyák kerüljék a fogyasztását.
További hírek:
- Omlós, szaftos tarja egyenesen a sütőből: ebben pácold a húst
- Tényleg összejöttek? Ő lehet Bradley Cooper új szerelme
- Egy thaiföldi szállodában bukott le: zsaruk csaptak le a magyar lányra
- Vérbosszú: a török hadsereg tűz alá vette a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását
- Koronavírus: a Genfi Nemzetközi Autókiállítás is a járvány áldozatává vált
0 Megjegyzések