Az avokádótól elkezdve a cukkiniig megannyi friss, egészséges és változatos szupergyümölccsel és zöldséggel dobhatjuk fel a mindennapi táplálkozási szokásainkat. Ma egyik soron következő szuperkaját vetjük górcső alá, amely nem más, mint a cékla!
Annak ellenére, hogy a szupermarketekben és a zöldségeseknél mind egyformának tűnnek, a céklának is vannak különböző fajtái. Megkülönböztethetünk hosszúkás és gömb alakú fajtát, de bébicélka is létezik. Azoknak, akik kevésbé szeretik a cékla földes aromáját, kitűnő választás lehet a sárga cékla, mert egy sokkal enyhébb ízt biztosít.
A cékla leginkább június és október között jelenik meg legtöbbször az üzletek polcain, ugyanis akkor van a szezonja. Hazánkban leginkább savanyúság elkészítéséhez használják fel, de tudtad, hogy a zöld húsos levele is fogyasztható?
Igen biza, a vastag mélyzöld levelek telis-tele vannak káliummal, ami remek alapját képezheti bármelyik könnyed salátánknak.
A cékla tárolása is igen egyszerű, mivel hosszú ideig eláll. Igaz, veszít kicsit a roppanóságából, de minél tovább tároljuk, a húsa annál édesebbé válik.
Természetesen mit minden gyökérzöldséget, úgy a céklát is alaposan meg kell tisztítani felhasználás előtt.
cékla azért is egy igazi szuperkaja, mert rengeteg tápanyagot tartalmaz, anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal terhelné a szervezetet. 100 g cékla csupán 40 kalóriát tartalmaz és 0.2 zsírt. Ezzel szemben 1.7 g fehérjét és 2 g rostot tartalmaz, na meg számtalan vitamint és ásványi anyagot: magnéziumot, folsavat, mangánt, káliumot, vasat, valamint C és B6 vitaminokat.
A cékla magas antioxidáns tartalma miatt a szabadgyökökkel is remekül felveszi a harcot. Támogatja a bélrendszer és a gyomor normál működését és hatékonyan tisztítja azokat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt több betegség tüneteit is képes enyhíteni: gyomorpanaszok, béldaganat, májproblémák.
A földes ízharmóniájú zöldség normalizálja a vér cukorszintjét, és csökkenti a koleszterinszintet, ami elősegíti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.
A cékla sokrétű felhasználása miatt fogyaszthatjuk salátákba keverve, párolva, levét kifacsarva, de süthetünk belőle céklachipset, vagy készíthetünk savanyúságot is, sőt főfogások mellé izgalmas köretként is megállja a helyét.
Te mit gondolsz a cékláról? Szereted az édeskés, földes ízvilágát?
További hírek:
- Egybesült tejszínes, zöldséges rakott tészta: isteni főétel kevés macerával
- Rendőr akart segíteni egy öngyilkosságra készülő férfin, ám kis híján tragédia lett a mentésből
- "Szólítsatok csak Harrynek" - Visszatért az Egyesült Királyságba Harry herceg, lazára vette a figurát
- A Sopron után újabb csapat nem hajlandó olaszokkal játszani
- Király Linda új dalától „mindenki lángra gyúl” – Nézze, milyen dögös új klipjében az énekesnő
0 Megjegyzések