A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A zöldség, amely olyan édes, mint a cukorka, mégis megannyi vitamint és tápanyagot tartalmaz!

Az avokádótól elkezdve a cukkiniig megannyi friss, egészséges és változatos szupergyümölccsel és zöldséggel dobhatjuk fel a mindennapi táplálkozási szokásainkat. Ma egyik soron következő szuperkaját vetjük górcső alá, amely nem más, mint a cékla!

Annak ellenére, hogy a szupermarketekben és a zöldségeseknél mind egyformának tűnnek, a céklának is vannak  különböző fajtái. Megkülönböztethetünk hosszúkás és gömb alakú fajtát, de bébicélka is létezik. Azoknak, akik kevésbé szeretik a cékla földes aromáját, kitűnő választás lehet a sárga cékla, mert egy sokkal enyhébb ízt biztosít.

A cékla leginkább június és október között jelenik meg legtöbbször az üzletek polcain, ugyanis akkor van a szezonja. Hazánkban leginkább savanyúság elkészítéséhez használják fel, de tudtad, hogy a zöld húsos levele is fogyasztható?

Igen biza, a vastag mélyzöld levelek telis-tele vannak káliummal, ami remek alapját képezheti bármelyik könnyed salátánknak.

A cékla tárolása is igen egyszerű, mivel hosszú ideig eláll. Igaz, veszít kicsit a roppanóságából, de minél tovább tároljuk, a húsa annál édesebbé válik.

Természetesen mit minden gyökérzöldséget, úgy a céklát is alaposan meg kell tisztítani felhasználás előtt.

 cékla azért is egy igazi szuperkaja, mert rengeteg tápanyagot tartalmaz, anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal terhelné a szervezetet. 100 g cékla csupán 40 kalóriát tartalmaz és 0.2 zsírt. Ezzel szemben 1.7 g fehérjét és 2 g rostot tartalmaz, na meg számtalan vitamint és ásványi anyagot: magnéziumot, folsavat, mangánt, káliumot, vasat, valamint C és B6 vitaminokat.

A cékla magas antioxidáns tartalma miatt a szabadgyökökkel is remekül felveszi a harcot. Támogatja a bélrendszer és a gyomor normál működését és hatékonyan tisztítja azokat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt több betegség tüneteit is képes enyhíteni: gyomorpanaszok, béldaganat, májproblémák.

A földes ízharmóniájú zöldség normalizálja a vér cukorszintjét, és csökkenti a koleszterinszintet, ami elősegíti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését.

A cékla sokrétű felhasználása miatt fogyaszthatjuk salátákba keverve, párolva, levét kifacsarva, de süthetünk belőle céklachipset, vagy készíthetünk savanyúságot is, sőt főfogások mellé izgalmas köretként is megállja a helyét.

Te mit gondolsz a cékláról? Szereted az édeskés, földes ízvilágát?

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések