A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Robbantotta a botrányt a súlyemelőknél és a doppingellenőröknél az ARD – Válaszok is vannak már

Botrányos állításokat fogalmazott meg az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kapcsán az ARD német közszolgálati csatorna által készített dokumentumfilm. Az ARD a Magyar Antidopping Csoporttal kapcsolatban is meghökkentő állításokat közölt, amelyekre ez szervezet már reagált is, felhívva a figyelmet az állításokban szereplő tévedésekre.

Aján Tamás 20 éve Nemzetközi Súlyemelő Szövetség vezetője, illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA döntéshozó testületének is tagja. Az ARD a birtokába jutott dokumentumok alapján egyebek mellett korrupciós ügyekkel és korlátlan doppingolással vádolja a szövetséget, s szerintük hűtlen kezelés, sikkasztás, okirat-hamisítás gyanúja is felvetődhet – írja az Index.

Az oknyomozó riport szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség számviteli mérlegében nem szerepel több,mint 23 millió dollár, amelyet 1992 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az olimpiai játékok közvetítési jogaiért kaptak. A pénz állítólag két bankszámlán van, amelyek létezése állításuk szerint csak 2009-ben derült ki. Azt állítja az ARD: aláírási joga csak Aján Tamásnak volt a bankszámláknál.

➤ Az ARD birtokába került dokumentumokat Mark Piethtel, a baseli egyetem büntetőjogi professzora vizsgálta át, megállapítva, hogy többféle bűncselekmény gyanúja is felmerül.
➤ Aján Tamás nem adott választ az ARD-nek az eltűnt pénzek kapcsán feltett kérdésre.
➤ A NOB annyit mondott, hogy amikor a kérdéses összegeket folyósították, nem volt lehetőségük a nemzetközi szövetség belügyeibe beavatkozni.

A dokumentumfilmben olyan külföldi sportvezetők is megszólaltak, akik indultak Aján ellenében az IWF elnöki posztjáért – kevés sikerrel –, illetve tudtak az eltűnt pénzekről is. Azt mondták, 2009-ben Aján azt állította, a szóban forgó pénzek tartalékot képeznek, ha valami baj történne.

Az IWF reagált:

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az ARD állításaira reagálva azt közölte, azok legtöbbje hazugság, szóbeszéd, de van köztük olyan, amely a sportág megtisztítása miatt hasznos lehet, ezért vizsgálatot indítanak.

Doppingügyek

Az ARD vasárnap esti műsorában olyan vádakat is megfogalmazott, miszerint a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a MACS-ot – angol rövidítéssel HUNADO-t – bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

Szerintük a világbajnoki és az olimpiai érmes súlyemelőknél nem végeztek minden esetben doppingvizsgálatot, vagy, ha végeztek, akkor a Magyar Antidopping Csoport (MACS, angol rövidítéssel HUNADO) nem talált problémát senkinél. Főleg azon országok sportolói esetén tekintettek el az ellenőrzéstől, amelyek Aján Tamás pozícióit erősíthették: így például Oroszország és Grúzia. A dokumentumfilmben nyíltan korrupcióval vádolják a Magyar Antidopping Csoportot: egy titokban rögzített felvételen Dorin Balmus, a moldáv súlyemelő-válogatott orvosa beszél erről.

A MACS így reagált:

A MACS tiltakozik, és a leghatározottabban visszautasít minden vádat, amellyel az ARD német közszolgálati televíziós csatorna illette a MACS-ot az Aján Tamás ellen súlyos vádakat megfogalmazó dokumentumfilmjében – áll a MACS hétfői közleményében.

Értetlenül és felháborodottan tapasztaltuk, hogy a 2020. január 5-én adásba került dokumentumfilmben az általunk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját

– rögzítette a MACS közleményében, melyet a szervezet nevében és képviseletében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató írt alá és juttatott el az MTI-hez.

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO „kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan, pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap”.

Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is. Valamennyi a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség által megrendelt doppingellenőrzés a Magyar Antidopping Csoport és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közötti együttműködési megállapodás keretében történt, és a mintavételek teljes dokumentációja az adatvédelmi szabályok betartása mellett a WADA vizsgálóbizottsága számára bármikor hozzáférhető

– áll a közleményben, amely ugyancsak tényként rögzíti:

nem érkezett hozzánk bejelentés arra vonatkozóan, hogy magyar doppingellenőr súlyos szabályszegést követett volna el, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a minta tisztaságát, integritását veszélyeztette volna.

A MACS hangsúlyozza, hogy - szemben az ARD állításával - a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Houstonban rendezett világbajnokságának évében, 2015-ben a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei nem végeztek doppingellenőrzést Moldovában. A magyar doppingellenőrök által végzett utolsó doppingellenőrzés egy évvel korábban, a világbajnokságot megelőző évben, 2014. október 12-14 között, Chisinauban történt.

A közlemény tévedésnek nevezi azt is, hogy a houstoni súlyemelő vb-n a MACS nem vett részt, mivel – állítása szerint – a doppingellenőrzések közös munka keretében, az Amerikai Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (USADA) való együttműködésben történtek.

Ennek megfelelően a houstoni világbajnokság számos pozitív esetet feltáró doppingellenőrzésében a magyar doppingellenőrök tevékenyen részt vettek. Az USADA-HUNADO közötti együttműködés megismétlődött 2017-ben is, az Anaheimben megrendezésre került súlyemelő világbajnokságon is

– olvasható a dokumentumban.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Magyar Antidopping Csoport ellenőrei „felsőfokú végzettséggel rendelkező, az egészségügy különböző területein tevékenykedő, megbecsült, feddhetetlen szakemberek”, és a szervezet „minden, a munkájukat érintő hamis, hazug, minden alapot és bizonyítékot nélkülöző hivatkozást és célozgatást” határozottan visszautasít.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések