Hirdessen itt

Könnyen bevihetnek a sűrűbe a tisztességtelen fakereskedők

Résen kell lenni a vásárlónak, mert könnyen tévedésbe eshet, ugyanis egy olvasónk tapasztalata szerint már a nagyáruházakban is összekeverik az erdei köbméter fogalmát, így könnyen károsodhat a gyanútlan vevő. A fakereskedők szerint januárban még várat magára a piac élénkülése.

Az erdei köbméterben mért tűzifa valójában 1,7 köbmétert, vagyis 1 x 1 x 1,7 métert jelent. Ezzel szemben az olvasónk arról számolt be, hogy nemrég az 1 x 1 x 1 méteres kiszerelésre, vagyis 1 köbméter fára azt írták fel egy országos áruházlánc kaposvári üzletében, hogy 1,7 köbméter. Vagyis erdei köbméternek tüntették fel a sima köbmétert, ami jóval kevesebb.

– Nem tudom, hogy tévedés történt-e vagy átverési kísérlet – mondta szerkesztőségünkben a nyugdíjas férfi. – Én kértem a panaszkönyvet, és rögzítettem benne az esetet. Amikor kifelé mentem, azt láttam, hogy rögtön kicserélték a feliratot. De a magasabb ár maradt rajta.

Sok a megtévesztő szereplő a piacon, és ennek a becsületes kereskedők isszák meg a levét, tartja Meiszterics Lászó kaposvári fakereskedő.

– Az ügyeskedők jól össze tudják keverni a vevőket, mert köbméterenként 12 ezer forintos árat is ígérnek, holott a megyében a Sefag Zrt. 20-22 ezer forintos köbméterárai az irányadóak – magyarázta Meiszterics László. – Aztán szállításkor kiviszik a puhafát a megrendelőnek, de kevesebbet, mint kéne.

Meiszterics László szerint ott kezdődik a becsületesség, hogy a kereskedő az autóján feltünteti a nevét, címét, telefonszámát, és van telephelye. Aki csak egy mobilszámon hirdet, az nehezen ellenőrizhető, holott olyan hirdetés meg sem jelenhetne, amelyik feladójának nincs tűzifa kereskedésére elfogadott regisztrációs száma.

Hiány nincs tűzifából az idén, sőt azt tapasztalják a kereskedők, hogy nehezen indul be az idei szezon, mert karácsony előtt, december végén és január elején nemigen rendelnek tüzelőt az emberek. Az előrelátók ugyanis már nyáron beszerzik a fát. A somogyi fakereskedők nem panaszkodnak, de találgatják, vajon az idén spórolnak-e az emberek, vagy maradt-e nekik még fa tavalyról, vagy talán azért kevesebb a rendelés, mert a gáz ára nem emelkedett, és ezért sokan azzal fűtenek.

A tűzifa ára a gázhoz hasonlóan nem emelkedett az idén. 2016 és 2017 között volt egy nagyobb drágulás, amikor több mint 300 forinttal kellett többet fizetni a fűrészelt tűzifa mázsái után. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2017-es átlag­ár már 3360 forint volt, és ez 2019 januárjában 3900 forintot tett ki, majd az év többi részében mázsánként 3960 forint átlagértéken maradt.


Csalás a platón


Rengeteg a visszaélés országszerte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) próbavásárlások és a vásárlóktól kapott jelzések alapján folyamatosan gyűjti és elemzi a tűzifavásárlásokon észlelt jogszerűtlenségeket. Arra figyelmeztetnek, hogy az eladónak kell legyen hatósági azonosítószáma, és szállításkor át kell adnia egy egyedi sorszámmal rendelkező szállítójegyet, amit nem helyettesíthet nyugta, számla vagy átvételi elismervény.

Lerakodás előtt érdemes meggyőződni róla, hogy valóban a megrendelt mennyiséget kaptuk. Mázsás rendelésnél a mérés adatait fel kell tünteti a szállítójegyen vagy mérlegjegyen. Ha köbméterre vagy kalodára szólt a megrendelés, akkor a kereskedőnek meg kell engednie, hogy a vevő is megmérje a fát. Lerakodás után nem árt meggyőződni arról, hogy a teherautó platóján, a tűzifa alatt nem volt-e valami nagyobb tárgy.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések