A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre kevesebb az autólopás, a prémium márkát meg sem próbálják

Összeállították az autóvadászok, hogy tavaly mely autómárkákat, milyen típusokat loptak el leggyakrabban a tolvajok. Somogyban drasztikusan lecsökkent a kocsilopások száma, és az a tapasztalat, hogy a nyári szezonban a Balatonnál sem olyan gyakori az autólopás mint a korábbi években, évtizedekben.

Az ötödik éve tartó trendet folytatva tovább csökkent az autólopások száma 2019-ben. Az országban mindössze 112 jármű eltűnését jelentették a tulajdonosok a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnek (NAKE) tavaly – írta meg a vezess.hu. Ezzel szemben két éve még 182 eltűnt autóról kapott bejelentést a szervezet, három esztendővel ezelőtt pedig 199-ről.

Somogyban talán még kedvezőbb a helyzet: a korábbi évekhez viszonyítva megyénkben jelentősen lecsökkent a gépkocsilopások száma. Amíg 2010-ben 65 eltűnt járművet tartottak nyilván a rendőrök, addig 2019-ben már összesen csak ötöt. Az viszont gyakrabban fordul elő a megyében, hogy valaki azért lovasít meg egy autót, mert furikázni támad kedve, néha ittas fejjel. Ezeknek az eseteknek a száma stagnál, felelte a kérdésünkre Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az említett időintervallumot vizsgálva kiderül, hogy 2010 óta megközelítőleg ugyanannyi, vagyis minden évben 20–30 autót vittek el a tulajdonos engedélye nélkül az elkövetők. Orbán Zoltán hozzátette: ezen bűncselekmények nyomozás eredményessége kiemelkedően magas, vagyis az esetek többségében rendőrkézre kerül az autótolvaj.

A bűnözők tavaly egyértelműen a Renault Mégane-t részesítették előnyben, pedig egy évvel korábban ez a típus még az első tizenötben sem volt. Tavaly viszont kétszer annyi Mégane ellopásáról jött bejelentés, mint a hazánkban jóval elterjedtebb Suzuki Swiftről, és háromszor annyiról, mint a forgalomban szintén sokkal gyakoribb Opel Astráról. Néhány éve még a Toyota Prius vezette a sort, 2019-re azonban egyetlen egy ilyen modell eltűnéséről sem jött információ. Érdekesség, hogy a tavalyi listán az első tizenkettőben egyetlen prémium márkás személyautó sem volt.

Az autólopások meredek csökkenésében a modernebb riasztók és a GPS-es nyomkövetők elterjedése is közrejátszik. Korábban sok lopott autót vittek át az országon a Balkánra, vagy Kelet-Európába, de ezek az útvonalak már bedugultak, mert legális módon kereskedők árasztják el használt nyugati kocsikkal ezeket az országokat. Már alkatrésznek sem lopják a kocsikat, mert egyre kevesebb a feketén működő autószerelő műhely az országban. Aki ugyanis ért a kocsikhoz, legálisan is megfelelő haszonra tehet szert a szakmában.

Eltűnési toplista: Renault, Ford, Opel és Suzuki az élen

Az autólopási toplistát típusonként áttekintve a Renault Mégane-t találjuk az első helyen, a második a Ford Focus, a harmadik az Opel Corsa, a negyedik a Suzuki Swift, az ötödik a Ford S-Max, a hatodik a Toyota Auris, a hetedik az Opel Astra, a nyolcadik a Volkswagen Golf, a kilencedik a Škoda Octavia, a tizedik a Ford Mondeo, a tizenegyedik a Toyota Corolla, és a tizenkettedik helyen a Renault Fluence végzett.

A márkánkénti toplista más képet mutat. Ezen a Ford az első, utána jön a Renault, és dobogós lett a Suzuki. Utánuk a Toyota, a Volkswagen, a BMW, a Škoda, a Fiat, a Peugeot és a Daewoo következett a sorban. Megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, vajon az országos listához képest van-e eltérés, más márkákat és típusokat keresnek-e az autótolvajok a megyénkben. Azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség megyei tapasztalatai megfelelnek az országos adatoknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések