A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Íme, 7 szuper tipp a hideg lábak ellen

Tudta? A téli megbetegedéseknek gyakran az az oka, hogy a lábunk fázik vagy vizes, ez pedig nagyon könnyen megfázáshoz vezethet. Hogyan melegíthetjük fel dermedt lábujjainkat, javíthatjuk hőérzetünket és kerülhetjük el az egészségi bajokat? Mai összeállításunkban ehhez adunk néhány kipróbálásra érdemes tippet.

Kényelmes lábbeli

Téli lábbelink ne legyen túl szoros – ha kell, válasszunk inkább egy számmal nagyobb méretet –, hogy a lábfej és a sarok körül maradjon elég hely egy szigetelő levegőrétegnek. Az ideális cipő vízhatlan és vastag, merev gumitalpa van, így jól szigetel. Csinos magas sarkú csizmát is húzhatunk egy beleillő gyapjúbetéttel, amely melegen tartja alsó végtagjainkat.

Vastag zokni

A hideg évszakban viseljünk vastag zoknit. Ám ha a kinti fagyos időből jól fűtött helyiségbe érkezünk, s aztán itt töltjük – pl. a munkahelyünkön – napunk nagy részét, beleizzadhatunk a zokniba, így gyorsabban kihűl a lábunk. Ajánlatos ezért rögtön cipőt cserélni, a téli bakancsot pedig megszárítani a meleg fűtőtest közelében.

Réteges, laza öltözet

A legjobb, ha a hagyma példáját követjük! Miért? Több vékony réteg jobban szigetel, mint egy vastagabb! A ruházat ne legyen túl szűk, hogy a rétegek között „légpárnák” alakulhassanak ki, amelyek tárolják a hőt.

Meleg fürdő

Aki átfázva érkezik haza, annak tanácsos egyből meleg fürdőt venni, vagy legalább melegítőpalackot, esetleg felhevített cseresznyemag- vagy tönkölypárnát használni. Utóbbiakkal azonban nem árt vigyázni, alkalmazzuk őket leírás szerint, a melegítőeszközöket ne tegyük közvetlenül a bőrre, mert megégethetnek!

Fűtő hatású étkek

A meleg ételek és italok belülről fűtik az egész testet. Ha szeretjük és bírjuk, erősebb fűszerezéssel is fokozhatjuk a hatást, jó választás ehhez a gyömbér, a csili, a curry, a kömény és a fahéj is. A zöldségek közül az újhagyma és a póréhagyma, a cékla és a sütőtök is melegítő étel, gyümölcsből pedig például a szilva és a gránátalma. Azok, akiknek magas a vérnyomása, legyenek óvatosak, náluk még télen is izzadást okozhatnak a felsorolt étkek. Nekik érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő étrendhez.

Rendszeres mozgás

Akkor is lehűlhet a lábunk, ha nem megfelelő a vérkeringésünk. Ezért is fontos, hogy ha például ülő munkát végzünk, tartsunk szünetet és mozgassuk át elgémberedett végtagjainkat. Nem árt tudni, hogy a stressz is okozhat ilyen panaszokat, amely ellen szintén az edzés az egyik legjobbgyógyír.

Tartós megoldás

Jó hatású a lábmasszázs, a kislabdával való lábtorna, a váltózuhany is. Nemcsak abban segítenek, hogy átmelegítsük kihűlt lábunkat, hanem hosszú távon is ellenállóbbá tesznek. Ha ugyanis megfelelően alkalmazzuk bármelyiket, akkor javul a bőr vérellátása, így testünk jobban alkalmazkodhat a külső hőmérséklet változásához.

Rozmaringos bedörzsölés

A rozmaring illóolajában is vannak olyan hatóanyagok, amelyek segíthetnek a fázós láb felmelegítésében. Morzsoljunk össze 1 teáskanál friss fűszerlevelet, s forraljuk 20 percig 1 csésze tejben. Ezután szűrjük le, és a sűrítménnyel masszírozzuk kis köröket leírva a talpunkat 3-5 percig.

Virágos fürdő

Keverjünk össze fél-fél csészényi hársfa- és bodzavirágteát. Ezt forrázzuk le lobogó, forró vízzel és hagyjuk állni 15 percig. Ezután öntsük mély mosdótálba, majd addig töltsünk hozzá meleg vizet, hogy a lábikránkig érjen. Tegyük a lábunkat a fürdővízbe, és 15 percig tartsuk benne. Megszárítás után húzzunk rá meleg gyapjúzoknit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések