Hirdessen itt

Észrevétlenül okozhatnak túlsúlyt: 7 láthatatlan vegyület az ételekben, amik hizlalnak

 Észrevétlenül okozhatnak túlsúlyt: 7 láthatatlan vegyület az ételekben, amik hizlalnak
Az obezogének olyan, az ételekben található vegyi anyagok, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

Az obezogének olyan vegyi anyagok, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz. Megtalálhatóak a különböző ételtárolókban, üvegekben, játékokban és más műanyagokban, de néha a kozmetikumokban és a konyhai eszközökben is. Ezek a vegyületek a szervezetbe jutva megváltoztathatják annak a működését, és súlygyarapodáshoz vezethetnek.

Az obezogének úgynevezett endokrin diszruptorok, olyan anyagok, amelyek megzavarhatják a test hormonális működését. Például aktiválhatják az ösztrogénreceptorokat, ezáltal káros hatással lehetnek mind a nőkre, mind a férfiak szervezetére. Összesen húsz vegyületet azonosítottak eddig obezogénként. Ezek nem csak hízáshoz vezethetnek, hanem előrehozhatják a pubertást a lányoknál, demaszkulinizálhatják a férfiakat, hozzájárulhatnak a mellrákhoz, és okozói lehetnek szülés közbeni komplikációknak.

Hizlaló anyagok az ételekben

A ftalátokat arra használják, hogy hajlékonnyá tegyék a műanyagokat. Ez az anyag megtalálható többek között a csomagolásokban, a zuhanyfüggönyben, de néhány kozmetikai eszközben, játékban és festékben is. Ez a vegyszer könnyen kiszabadulhat a műanyagokból, és bejuthat az ételekbe, a vízbe vagy belégzés útján egyenesen a szervezetbe. A ftalátok azért hizlalhatnak, mert hatással vannak a PPAR nevű hormonreceptorra, amely szerepet játszik az anyagcserében.
A biszfelon-A (BPA) egy szintetikus anyag, ami időnként a babák itatópoharában, a műanyag ételtartókban, a műanyag palackokban és a konzervekben is megtalálható. Több tanulmány is összefüggésbe hozza a BPA-t a hízással. Ráadásul ez az anyag összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia, a szívbetegség, a diabétesz, egyes neurológiai betegségek, rákfajták és a pajzsmirigy-rendellenesség kialakulásával.
Az atrazin nevű gyomirtót Európában már betiltottak a talajvízszennyező hatása miatt, de a talajban néhol még kimutathatóak a nyomai. Ez az anyag endokrin diszruptor, és egyes tanulmányok szerint hozzájárulhat a hasi hízáshoz.
A tributiltin nevű szerves ónvegyület egy gombaölő szer, amelyet hajókészítésnél használnak első sorban, de előfordulhat a kezelt fáknál és néha az ipari vízrendszerekben is. Mára sok helyen tiltják a használatát, és egyes tudósok azt feltételezik, hogy viselkedhet endokrin diszruptorként is. Például kísérletek azt mutatták, hogy a tributiltin fokozza a zsírsejtek növekedését, és csökkenti a leptin termelődését.
A perfluoroktánsavat (PFOA) sok mindenre használják. Megtalálható például a teflonbevonatú serpenyőkön, de a mikrózható pattogatott kukorica csomagolásában is. Az amerikai lakosság közel 98%-ának vérében kimutatták ezt az anyagot, mely összefüggésbe hozható a pajzsmirigy-rendellenességekkel, a koraszüléssel és a krónikus veseelégtelenséggel is. Egy egérkísérlet tanúsága szerint növelheti az inzulin- és leptintermelést, valamint a testsúlyt.
A perklorátot rakéta-üzemanyagoknál használják elsősorban. Ez alapján könnyű lehet azt gondolni, hogy ritkán találkozik vele az ember. Ugyanakkor alkalmazzák még az ételcsomagolás sztatikus töltöttségének csökkentéséhez is. Ez az anyag okozhat pajzsmirigy- és anyagcseregondokat is, így érdemes elkerülni.
A polibrómozott-difenil-éterek olyan égésgátló anyagok, amelyeket azért használnak széles közben például a bútorok előállításánál, hogy ezzel gátolják egy esetleges tűz terjedésének sebességét. Ezek az anyagok befolyással vannak a hormonrendszerre, és többek között pajzsmirigy-rendellenességeket is okozhatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések