A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

C-vitamin-tabletta helyett: a 8 legjobb természetes forrás az influenzaszezonban

Sok C-vitaminban gazdag táplálék akad a citrusféléken túl.
Sokan már az első őszi megfázástól kezdődően egészen tavaszig szedik az 1000-2000 milligrammos C-vitamint, míg mások akkor sem hajlandóak tablettákhoz nyúlni, ha az influenza döntötte őket le a lábukról.

Ha te is szívesebben viszed be a C-vitamint természetes forrásból, és nem elégedsz meg azzal, ha csipkebogyót látsz a doboz oldalán, akkor megmutatjuk, hogy a citromon kívül miből érdemes többet fogyasztanod.

A legjobb természetes C-vitamin-források

Az OÉTI honlapján található táblázat szerint napi legalább 80 gramm C-vitamin rendszeres bevitele ajánlott az egészséges immunrendszer működéséhez. Jó tudni, hogy ez az alap, ekkora mennyiséggel maradsz életben, ennél tehát bőven többre van szükség. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a felesleg a vizelettel távozik a szervezetedből. Mutatjuk, melyek a legjobb természetes C-vitamin-források, a National Institutes of Health adatai alapján!

100 gramm friss acerola 1600 milligramm C-vitamint tartalmaz, és erős antioxidáns hatással bír. Hazánkban leginkább szárított formában kapható.
100 gramm homoktövisben 800 milligramm C-vitamin van. A meglehetősen savanykás ízű növényt hőkezelés nélkül fogyaszd, például smoothie vagy gyümölcsszósz formájában.
400 milligramm C-vitamint rejt 100 gramm csipkebogyó. A növényt tea formájában fogyaszd, ám vigyázz vele, hogy langyos vízben áztasd ki, különben odavész a C-vitamin-tartalma.
100 gramm fekete ribiszkében 180 milligramm C-vitamin bújik meg. A téli hónapokban fagyasztott formában is fogyasztható. Ilyenkor 5-10% vitaminveszteséggel számolj!
Gondolnád, hogy 100 gramm petrezselyem 160 milligramm C-vitamint rejt? Használd az aromás fűszernövényt minél többször friss formában!
100 gramm kakukkfű ugyancsak 160 milligramm C-vitamint tartalmaz. A köhögéscsillapításra is alkalmas teát ezért langyos vízben áztasd ki, és úgy is fogyaszd!
150 milligramm C-vitamin bújik meg 100 gramm zöldpaprikában. A zöldséget, melyből Szent-Györgyi Albert az immunerősítő vegyületet kivonta, fogyaszd nyersen salátában vagy egyszerűen szendvicsben!
A torma ne csak a húsvéti sonka kapcsán jusson eszedbe! A csípős, vírusölő növényből 100 gramm 140 milligramm C-vitamint rejt. Fogyaszd frissen reszelve!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések