Hirdessen itt

Depresszióhoz és öngyilkossághoz vezethet a rossz levegő

Az Environmental Health Perspectives című lapban közölt globális tanulmány szerint magasabb arányban lesznek depressziósak és hajlamosak az öngyilkosságra a légszennyezettséggel érintett helyeken élő emberek.

A kutatás szigorú kritériumrendszert használt elemzésekor, mely során 16 ország 2017-ig publikált adatait vetette össze. Az eredmények alapján szoros kapcsolat mutatható ki a mérgező levegő, illetve a depresszió, a pánikbetegség, a bipoláris depresszió, a pszichózis és az öngyilkossági arányok között. A Föld népességének több mint 90 százaléka az Egészségügyi Világszervezet által javasoltnál magasabb légszennyezettségű helyen él.

Más kutatások arra is felvonták a figyelmet, hogy nagyfokú intelligenciacsökkenést eredményezhet a szennyezett levegő, ez pedig a demencia kialakulásához is köthető. A káros anyagok a szervezet minden sejtjére és szervére rossz hatással vannak, rengeteg ember haláláért felelősek.

A felmérés szerint ha a levegő szennyezettsége világszerte az Európai Unió által elvárt szint alá redukálódna, az milliókat mentene meg a depressziótól.

"Azt találtuk, hogy a rossz levegő jelentős károsodást tud okozni mentális egészségünkben, ami még sürgetőbbé teszi az általunk belélegzett levegő megtisztítását"

– mondta Isobel Braithwaite, a University College London vezető kutatója a Guardiennek. Hozzátette: „Legalább 15 százalékkal lehetne csökkenteni a depressziós esetek számát. Nagy hatása lenne, mivel a depresszió egyre gyakoribb betegség, és az esetek száma egyre nő.”

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint jelenleg nem kevesebb, mint 264 millió ember szenved depressziótól.

„Azt már tudjuk, hogy a károsanyag-részecskék az agyat is elérhetik, akár a véráramon, akár az orrunkon keresztül. A szennyezett levegő pedig felelős a növekvő agyi gyulladások, az idegrendszer károsodása, a stresszhormonok szintjének megváltozása miatt is, ami a rossz mentális egészséghez köthető” – mondta Braithwaite.

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések