Hirdessen itt

Török offenzíva: autóba rejtett pokolgép robbant Északkelet-Szíriában, gyerekek is meghaltak

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása megölt öt embert - köztük három gyermeket - a török hadsereg által felügyelt északkelet-szíriai Rász el-Ájn várostól délnyugatra fekvő Tell-Hálef faluban - közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-fiókján.

A tárca a merényletért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát tette felelőssé, amelyet terrorszervezetként kezel, és amely ellen október első felében hadműveletet indított a térségben. Ankara szerint az YPG a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadár fegyveres csoport, a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

A határ menti Rász el-Ájnban heves harcok zajlottak, miután a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én Béke Forrás fedőnéven offenzívát indított Északkelet-Szíriában az YPG ellen. A várost jelenleg a török csapatok ellenőrzik.

Az összecsapásoknak az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében az YPG - moszkvai tájékoztatás szerint - visszavonult a török határ mellől. A szíriai kormányellenes felkelők oldalán álló Ankara és a damaszkuszi kormányt támogató Moszkva között létrejött egyezség alapján a határövezeti zónában török és orosz alakulatok közös járőrözést kezdtek. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

A mostani már a sokadik hasonló támadás volt a térségben a török hadművelet kezdete óta, és egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések