Az aprított vegyes, aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal készülő püspökkenyér sokáig eláll, így nem kell az utolsó pillanatra hagyni az elkészítését.
A püspökkenyér régi karácsonyi sütemény, aminek biztos helye volt a bejgli mellett a családi vacsorán. Elevenítsd fel a régi hagyományokat! A tészta készülhet kelt tésztából, de a legegyszerűbb a kevert tésztás változat. Minél többféle aszalványt teszel bele, annál finomabb lesz. Mehet bele szilva, barack, kandírozott narancs, mazsola, vagy datolya is.
Hozzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcsök
18 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dg csoki
10 dkg dió
5 dkg mazsola
1 db citrom
2 db tojás
1 teáskanál fahéj
1 csomag sütőpoor
1 csipet só
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket, a diót, a mazsolát és a csokit vágd kisebb darabokra, majd keverd össze a citromhéjjal, a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd ki a cukorral, az olvasztott vajjal, majd forgasd hozzá a száraz elegyet. Dolgozd simára, végül pedig részletekben add hozzá a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egyengesd a masszát kivajazott, kilisztezett formába, és 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. Amikor a tésztába szúrt tűt szárazon húzod ki, a süti biztosan elkészült. Porcukorral megszórva kínáld.
0 Megjegyzések