Idén készítsd el saját kezűleg a bejglit! A mákos, aszalt szilvás töltelék mennyei, és jó vastagon az igazi.
Hozd vissza a régi, békebeli ízeket, hagyományokat saját készítésű bejglivel! A különféle töltelékkel készülő tekercs igazi hungarikumnak számít, ami általában karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra. A mákos töltelék finomabb lesz, ha aszalt szilvát is keversz bele. Ha a tésztát megszurkálod több helyen, nem repedezik meg sütés közben.
Hozzávalók:
A tésztához
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
2 db tojássárgája
2 dl tej
A töltelékhez
40 dkg mák
20 dkg cukor
15 dkg aszalt szilva
2 dl tej
1 teáskanál fahéj
1 db narancs
A tetejére
1 db tojássárgája
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál kristálycukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a vajat, a zsírt, és morzsold össze. Ügyelj arra, hogy a zsiradék ne olvadjon meg! Tedd hozzá a porcukrot, a tojássárgát és az élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrj közepes keménységű tésztát. Formázz hat egyforma súlyú cipót, és lefóliázva pihentesd a hűtőben legalább fél órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A tejet kezdd melegíteni a cukorral. Ha forr, a tűzről lehúzva add hozzá a mákot, az aszalt szilvát, a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat, majd hűtsd ki. Amikor a forrázott töltelék kihűl, mérd le. A töltelék súlya legyen azonos a tészta súlyával!
A pihentetett tésztát nyújtsd ki körülbelül három milliméter vastag téglalapformára. A tölteléket kend a tésztára, és egyenletesen igazgasd el. Hajtsd be a tészta két végét, és úgy tekerd fel. Rakd sütőlemezre, és a tetejét kend le a tojássárgával. Amikor az megszárad a tésztán, kend át a tojásfehérjével. Így lesz szép márványos. Hurkapálcával szurkáld meg több helyen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára.
0 Megjegyzések