Hideg, téli estéken a frissen sült, sajtos-tejfölös Hasselback-krumplinál jobbat nem is kívánhatnál.
A sűrűn bevagdosott krumplit a svédeknek köszönhetjük: először a stockholmi Hasselbacken vendéglőben szerepelt az étlapon. A krumpli egyszerre ropogós, krémes és pikáns. Kevés erőbedobással, nagyon egyszerűen elkészítheted. Aligha találsz olyat, aki ne szeretné a Hasselback-krumplit.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db krumpli
10 dkg sajt
4 szelet bacon
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
0.5 dl olaj
só
bors
zöldfűszer
Elkészítés:
Érdemes nagyobb, ovális krumplikat választanod. Mosd meg alaposan, kis kefével akár meg is dörzsölheted. Vagdosd be két-három milliméterenként. Arra ügyelj, hogy ne vágd át, fontos, hogy az alsó része egyben maradjon. Rendezd a krumplikat egy tűzálló edénybe. Az olajat keverd össze ízlés szerinti sóval, borssal, és rakd hozzá a zúzott fokhagymát. Dörzsöld be vele jó alaposan a krumplikat. Figyelj, hogy a mélyedésekbe is kerüljön fűszeres keverék.
Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 200 fokon körülbelül 50 perc alatt. Amikor már könnyen bele tudod szúrni a kést, locsold meg tejföllel, szórd meg bacondarabokkal, reszelt sajttal és a kedvenc zöldfűszereddel. Süsd még 10 percig, majd forrón tálald.
0 Megjegyzések