A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország intézné el a briteknek a brexitet? Durva elmélet terjed a brit sajtóban, titkos alkut emlegetnek

A brit sajtóban jelent meg ma reggel az az elmélet, mely szerint Magyarország titkos alkuval segíthetné hozzá október végén a brexithez Nagy-Britanniát - itt van, mire alapozzák ezt!
A magyar kormány fogja elintézni Boris Johnson brit kormányfőnek azt, hogy országa október 31-én tényleg kiléphessen az Európai Unióból - írja több brit lap. A cikkeket a 444.hu szemlézte, azt írják: bár a brit miniszterelnöknek október 19-én halasztást kell kérnie a kilépésre, mivel az EU-val mindeddig nem sikerült megállapodnia a feltételekről.

Az Express cikkében az szerepel: a kilépésről szóló halasztást valamennyi uniós tagállamnak jóvá kell hagynia, ám ha csak egy is megvétózza azt, a brit belpolitikai csatározások ellenére marad az október végi rendezetlen brexit, vagyis Nagy-Britannia megállapodás nélkül szakít az EU-val. 
És a brit lapok elmélete szerint itt jön a képbe Magyarország: szerintük Boris Johnson titokban a magyar kormánnyal egyeztet arról, hogy mi legyünk azok, akik a 27 tagállam közül a hosszabbítás ellen szavazunk, azaz megvétózzuk a tárgyalások meghosszabbítását.

A brit források a titkos tárgyalás tényét arra alapozzák, hogy azon rendkívüli kormányülés idején, melyen Boris Johnson kabinetje a hosszabbításról egyeztetett, videóra vették, ahogyan Szijjártó Péter külügyminiszter és Szalay-Bobrovinczky Kristóf londoni magyar nagykövet távoznak a kormányhivatal épületéből. 
Az összesküvés-elmélet szerint Johnsonék a magyar kormánnyal így próbálnak egyeztetni arról, szavazzanak a hosszabbítás ellen, így segítve hozzá Johnsont, hogy ígéretéhez híven október végéig kivezethesse országát az EU-ból.

A BBC megkereste Szijjártó Pétert, aki azt mondta: a brit kabinet részéről nem érkezett ilyen kérés.

Ha nem sikerül megállapodni a kilépésről és hosszabbítás sincs, az úgynevezett kemény brexit történik meg, mely komoly károkat okozhat Nagy-Britanniának, de az uniós gazdaságnak és szélesebb értelemben valamennyi uniós országnak, így hazánknak is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések