Hirdessen itt

Gyerekek fellépési díjai tűntek el az MSZP-s képviselőjelölt cégéből

Gyorsan felívelt Bródy Gábor karrierje, miután 2003-ban csatlakozott az MSZP-hez, de ez a fényes pályafutás nem szeplőtelen. 
A neve akkor járta körbe először a sajtót, amikor 2014-ben kitálalt a szocialistákhoz köthető Egyenlítő blog volt főszerkesztője, és elmesélte, hogy Bródy egymilliárdos cégügyében egy felszámoló is feljelentést tett adócsalás és csődbűncselekmény gyanúja miatt. 

A képviselőjelölt cégeit sorra felszámolták, de addigra már hűlt helye volt a pénznek. Egy károsulti beszámoló szerint ráadásul gyerekeket is megkárosított, akik sosem kapták meg a járandóságukat, mialatt a politikus-üzletember szép házat és autót vett magának. Most pedig másodszor is nekifut, hogy az emberek érdekeit képviselje az V. kerületben.

A Belváros-Lipótváros 9. egyéni választókerületében ellenzéki színekben induló Bródy előbb a közigazgatásban forgolódott az MSZP 2002-es választási győzelme után, majd 2003-ban be is lépett a pártba. Azóta az V. kerületi csoport tagja és a párt kulturális tagozatának elnökeként is jegyzik. 

Sikertelenül indult a 2014-es önkormányzati választáson, most pedig ismét nekifut a megmérettetésnek, és noha üzletemberként jelentős erőforrásokkal rendelkezhet – ahogy látni fogjuk, nem áll tőle távol a pénzszerzés ilyen-olyan módja –, ennél komolyabb politikai szerepet nem vállalt. 

Egyedül a 2018-as kiábrándító vereség után merült fel a neve az elnökjelöltek között, amikor finoman szólva nem volt tolongás a tisztségért, de még a kongresszus előtt visszalépett. Nem kizárt, hogy éppen azok a zűrös céges érdekeltségei tartották vissza, amelyekről szó lesz.

SORRA KIDŐLTEK A CÉGEI, MERT ELTŰNT BELŐLÜK A PÉNZ

Bródy cégei közül, hogyhogy nem, többet felszámoltak vagy töröltek, elsősorban fizetésképtelenség miatt. Ez történt a Jégszínház Kft-vel, az EUROICE Kft-vel, de végrehajtás – a felszámolás előszobája – van folyamatban a Show and Theater Kft-vel és az AQUA Média Kft-vel szemben is. 

Bródy valamennyi cégben ügyvezetőként és tulajdonosként is érintett volt, így a Jégszínház Kft-ben is. A cég szép kis negatív listával rendelkezik, hiszen több NAV által kezdeményezett végrehajtás is folyamatban volt vele szemben, majd 2011-ben kezdődött el a felszámolása fizetésképtelenség miatt. 

Tudomásunkra jutott, hogy sok esetben gyerekkorú jégkorcsolyázókat károsított meg a cégen keresztül úgy, hogy az általa szervezett fellépések után beszedte ugyan a pénzt, de nem fizette ki a díjukat, majd a céget a felhalmozott adóssággal felszámolták. 

Míg a fiatalok nem kapták meg a járandóságukat, ő maga – az egyik károsult szerint – autót és szép házat vett magának. Amikor Németh Gábor, az MSZP-közeli Egyenlítő blog egykori főszerkesztője 2014-ben kitálalt a Hír TV-nek, a szocialisták botrányai közt beszélt Bródy Gábor egymilliárd forintos cégügyeiről. 

Elmondta, hogy Bródy 2004 óta különböző cégeket alapított, majd azokból a felszámolás előtt új társaságba mentette át a vagyont, és erről a pártvezetés is tudott. Az ügyben egy felszámoló tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnüldözési igazgatóságánál, egyebek közt adócsalás és csődbűncselekmény gyanújával.

BESZEDTÉK A PÉNZT A FELLÉPÉSEKÉRT, DE A FELLÉPŐK EBBŐL SEMMIT SE LÁTTAK

Bródyt sem a zűrös cégügyletek, sem a fenti eljárás nem tartotta vissza abban, hogy 2014-ben és most, 2019-ben is elinduljon képviselőjelöltként a Belvárosban. A baloldali politikus cégvezetésének következményeiről egy felháborodott olvasónk adott igazán plasztikus képet, aki megdöbbentő részletekről számolt be. 

Elmondta, hogy az említett Jégszínház Kft. műkorcsolyázó fiatalok szerződtetésével foglalkozott; a Bródy által vezetett, valamint fele részben tulajdonolt cég szervezte a belföldi és külföldi fellépéseket egyaránt. Bródy és társa beszedte a fellépésekért a pénzt, azonban a szerződött fiatalok díjazását a cég nem akarta megadni, illetve akinek megadta, annak is csak jóval később, több éves pereskedést követően. 

A céget végül fizetésképtelenség miatt felszámolták, így sokan a mai napig nem jutottak a jussukhoz – mondta el informátorunk. A büntetőeljárással is érintett üzletvitelét követően pedig most az emberek érdekképviseletére szánta el magát a sűrű múltú politikus-üzletember. A Jogi Fórumon a mai napig elérhető az a párbeszéd, amelyben egy érintett károsult számolt be arról, hogy járta meg a Bródy által vezetett céggel és ehhez kért ott segítséget.

A károsult arról is beszámolt, hogy a kis családi cége tönkrement, mivel Bródy Jégszínház Kft-je nem fizette ki a tartozást, és azt később sem tudták, a végrehajtás során behajtani.

Az érintett szerint Bródyék nem jártak ilyen rosszul ezzel az üzlettel:

…évek óta működött úgy hogy a pénzeket beszedte az előadásokból csak abból nem az alkalmazottakat meg a vele szerződésben álló cégeket fizette ki, hanem autót, szép házat vett magának.

További részletek nem derülnek ki a fórumbeszélgetésből, az viszont látszik, hogy még évekkel később is pereskedésre, reménytelen procedúrákra kényszerültek a károsultak, mivel a cég nem fizette ki a járandóságukat, majd a felszámolás miatt már nem is volt honnan követelniük a kifizetést. A cégadatokból kiderül, hogy csak 2015-re zárult le a felszámolás. 

A helyzet egyébként olyannyira nem vicc, hogy informátorunk elmondása szerint, Bródy üzlettársa már korábban elmenekült az országból. Bródy Gábort viszont nem olyan fából faragták, hogy eltántorítsa egy ilyen ügy, amellyel azóta sem ütötte meg a bokáját: most már nagyobb léptékben tenne a közjóért, az emberek képviseletére jelentkezik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések