A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Történelmi pillanat: 97 év után kivették a sírból Tutanhamon koporsóját

Először távolították el a fáraó végső nyughelyéről Tutanhamon külső, aranyozott koporsóját, amióta 1922-ben feltárták a sírt.
A koporsót a Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át, hogy ott 97 év után most először végezzenek rajta restaurálási munkálatokat. 

Az egyiptomi régészeti múzeumban várhatóan nyolc hónapig tart majd a gyermekfáraó külső koporsójának felújítása. A sterilizációs sátorból történő átszállítás előtt még alaposan megvizsgálták a tárgyat, amin különféle sérüléseket vettek észre, köztük repedéseket az aranyozott részen. 

Júliusban szigorú biztonsági intézkedések mellett távolították el helyéről a leletet, majd hét napon keresztül különböző gázokkal sterilizálták, hogy kiirtsák a kórokozókat. 

A helyreállítás csak ezután kezdődhetett, amely során kijavítják az aranyrétegek repedéseit és a meggyengült részeket. A tervek szerint amint befejezik a restaurálást, az épülő nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható.

A fáraó 3300 éves múmiáját gránitfedelű homokkő szarkofágban találta meg közel egy évszázada Howard Carter brit archeológus. A doboz alakú szarkofágon belül három egymásba helyezett koporsó kapott helyet, amelyek közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik. A középső koporsó többszínű üvegberakást kapott készítőitől. Tutanhamon a 18. dinasztia királya volt, azért is volt különleges, mert nyolctól 19 éves koráig uralkodott. I. e. 1324-ben hunyt el, az ő sírhelye volt az első, amelyet szinte teljesen épen találtak meg. Nyughelye tele volt királyi kincsekkel, többek között egy meteoritból készített tőrt is találtak a relikviák között. 

Rejtélyes átok

A sír megtalálása után már a korabeli sajtóban elterjedt, hogy átok ül a fáraó szarkofágján, aki kinyitja, az azonnal meghal. Az expedícióval kapcsolatba hozható személyek közül valóban többen is furcsa vagy legalábbis különleges halált haltak viszonylag rövid időn belül, de miután a fáraó átka azóta nem csapott le, mostanra már csak a legenda maradt. A hírek szerint a koporsót most restauráló szakemberek sem tartanak tragédiától. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések