A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Természetes baktériumölők: ezek a gyógynövények bizonyítottan antibakteriális hatásúak

Az erős antibakteriális hatású gyógynövények a fertőzések megelőzésére is kiválók.
A legjobb antibakteriális hatású gyógynövények segítenek az egészség megőrzésében, a fertőzések megelőzésében és kezelésében. Legtöbbjük szinte bárhol megtalálható, kezdve a parkoktól az utcákon át egészen a saját kertig, de készen a boltokban, drogériákban is kaphatók a készítményeik.

Mindig vigyázni kell, mielőtt saját szakállra valaki elkezd otthon egy általa varázslatosnak hitt főzetet kutyulni. Egészségügyi probléma esetén az alább felsorolt gyógynövények használata előtt mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.
 
Antibakteriális gyógynövények, a természetes baktériumölők

Már nagyanyáink is tisztában voltak a természetben található növények gyógyító erejével, amiről ma sem érdemes elfeledkezni. A gyógynövényekből erős gyógyhatású tinktúrákat, olajokat vagy akár egyszerű főzeteket lehet készíteni: mindegyikük más-más értékes hatóanyaggal rendelkezik. A felsorolt gyógynövények híresek antibakteriális hatásukról, így megéri velük közelebbről is megismerkedni.
Körömvirág felhasználásával természetes sebgyógyítót, fertőtlenítőt és gyulladásgátlót lehet készíteni, emellett a kivörösödött szemek nyugtatására is lehet használni. Belsőleg alkalmazva képes a vérnyomást csökkenteni, miközben a vérkeringést serkenti.
A kakukkfű kiváló fertőtlenítő hatással bír, a belekben hatékonyan pusztítja az E. coli és a szalmonellabaktériumokat is, de légúti fertőzések esetén is hatékony segítség.
Több tanulmány is bebizonyította, hogy a fahéj - erős antibakteriális hatása miatt - még a rettegett kórházi fertőzés, az MRSA ellen is bevethető. Nagyon egészséges fűszer és táplálékkiegészítő, segíti a bélműködést.
A közönséges cickafarkot sokan csak gyomnövénynek nézik, pedig rendkívül erős vérzéscsillapító hatása van. Emellett teaként fogyasztva kiválóan segít húgyúti fertőzések enyhítésében. Az erős hatóanyaga miatt terhesség alatt nem ajánlott fogyasztani.
Az echinacea, vagyis a bíbor kasvirág képes felgyorsítani a gyógyulási folyamatokat, illetve felveszi a harcot a belső gyulladások ellen is. Leghatékonyabban tinktúraként lehet felhasználni. Autoimmun betegségben szenvedők számára nem ajánlott a használata.
A rozmaring nemcsak a a korpa megszüntetésére és a bőr nyugatására alkalmas, de olyan Gram-pozitív baktériumok ellen lehet bevetni, mint a liszteriózist okozó listeria vagy a gyakorta húgyúti fertőzések mögött meghúzódó enterococcus.
Az orvosi medveszőlőt gyakran használják tinktúraként vagy kapszulaként húgyúti fertőzések kezelésére. Maximum kettő hétig lehet alkalmazni, ezenkívül várandósság alatt, vesebetegek és gyerekek számára nem ajánlott.
A fekete bors képes elpusztítani majdnem az összes erjedés során keletkező baktériumot az ételekben, így segíthet megelőzni az esetleges ételmérgezéseket. Természetgyógyászok visszatérő láz és reumatikus panaszok esetén is javasolják.
A bazsalikomot elsősorban légzőszervi betegségek, asztma, hörghurut vagy megfázás esetén alkalmazzák, de migrénes fejfájást is képes enyhíteni. A bazsalikom illóolaja külsőleg alkalmazva serkenti a vérkeringést, amivel feszesebbé teszi a bőrt.
Az orvosi ziliz fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású. Húgyúti fertőzések esetén a benne levő tannin és flavonoid glikozidok miatt tud segíteni. Általában teaként fogyasztják, gyomor-bélhurut esetén is javasolt.
A szegfűszegben található hatóanyagok lassítják az ételek erjedését és romlását. Természetes gyulladáscsökkentő, kiválóan lehet alkalmazni fogfájás esetén is. Képes enyhíteni az émelygést és a hányingert, olaját a bőrirritációkra lehet felhasználni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések