A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi meggyes-mákos házi rétes: így húzta kézzel a nagyi

Nem mindenki mer belevágni az igazi húzott rétes készítésébe, de csak kicsit kell gyakorolni.
Van, aki vékonyabb lapokkal szereti, más vastagabbal, és a töltelék is lehet változatos. Az azonban biztos, hogy a rétesnek képtelenség ellenállni. A meggyes-mákos változat az egyik legnagyobb kedvenc. Friss gyümölcs híján a töltelékbe kerülhet fagyasztott meggy vagy akár befőtt is. Nem fogod megbánni, ha rászánod magad a házi, húzott tészta készítésére. A nagyi szerint akkor nyúlik igazán könnyen, ha a konyhában meleg van.

Hozzávalók:

A tésztához
    25 dkg rétesliszt
    25 dkg búzaliszt
    2 evőkanál zsír
    2 dl meleg víz
    1 db tojás
    1 teáskanál só
    1 teáskanál 10%-os ecet

A töltelék
    28 dkg darált mák
    15 dkg meggy
    6 evőkanál porcukor
    2 dl tej
    1 csomag vaníliás cukor
    0.5 db citrom

A kenéshez
    olaj vagy olvasztott zsír

Elkészítés:

Melegítsd meg a vizet, rakd hozzá a sót, várd meg, míg feloldódik, majd öntsd hozzá az ecetet is. A kétféle lisztet szitáld egy tálba, és morzsold össze a langyos zsírral. Add hozzá a tojást és az ecetes vizet, majd jól dolgozd össze. Ez körülbelül 15 perc. Sűrű, de nem túl kemény tésztát kell kapnod. Ha fényes, hólyagos, és lejön a kezedről, elválik az edény falától, oszd négy részre. Mindegyikből formázz kis gombócokat, és rakd olajjal kikent edénybe, majd a tészta tetejét is kend meg vékonyan zsiradékkal. Pihentesd 20-30 percig langyos helyen.

Ha szükséges, a mákot daráld le. A tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, és forrald fel. Add hozzá a mákot, és főzd össze. Amikor kezd sűrűsödni, húzd le a tűzről, és keverd bele a meggyet.

Teríts egy tiszta abroszt egy közepes méretű asztalra, szórd be liszttel, és tedd a közepére az egyik tésztát, majd sodrófával nyújtsd ki. Amikor kezd vékonyodni, mindkét kezedet szorítsd ökölbe, majd a tészta alá téve óvatosan, körkörös mozdulattal kezdd húzni belülről kifelé. Akkor jó, ha szinte átlátszóvá válik.

Kend a tészta közepére a meggyes-mákos masszát, majd a konyharuhával lazán tekerd fel. A többi tésztagombóccal is hasonlóan járj el. Rendezd a rudakat olajozott tepsibe, és kend meg a réteseket is olajjal vagy olvasztott zsírral. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd 20-25 perc alatt aranybarnára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések