Nem mindenki mer belevágni az igazi húzott rétes készítésébe, de csak kicsit kell gyakorolni.
Van, aki vékonyabb lapokkal szereti, más vastagabbal, és a töltelék is lehet változatos. Az azonban biztos, hogy a rétesnek képtelenség ellenállni. A meggyes-mákos változat az egyik legnagyobb kedvenc. Friss gyümölcs híján a töltelékbe kerülhet fagyasztott meggy vagy akár befőtt is. Nem fogod megbánni, ha rászánod magad a házi, húzott tészta készítésére. A nagyi szerint akkor nyúlik igazán könnyen, ha a konyhában meleg van.
Hozzávalók:
A tésztához
25 dkg rétesliszt
25 dkg búzaliszt
2 evőkanál zsír
2 dl meleg víz
1 db tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
A töltelék
28 dkg darált mák
15 dkg meggy
6 evőkanál porcukor
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
0.5 db citrom
A kenéshez
olaj vagy olvasztott zsír
25 dkg rétesliszt
25 dkg búzaliszt
2 evőkanál zsír
2 dl meleg víz
1 db tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
A töltelék
28 dkg darált mák
15 dkg meggy
6 evőkanál porcukor
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
0.5 db citrom
A kenéshez
olaj vagy olvasztott zsír
Elkészítés:
Melegítsd meg a vizet, rakd hozzá a sót, várd meg, míg feloldódik, majd öntsd hozzá az ecetet is. A kétféle lisztet szitáld egy tálba, és morzsold össze a langyos zsírral. Add hozzá a tojást és az ecetes vizet, majd jól dolgozd össze. Ez körülbelül 15 perc. Sűrű, de nem túl kemény tésztát kell kapnod. Ha fényes, hólyagos, és lejön a kezedről, elválik az edény falától, oszd négy részre. Mindegyikből formázz kis gombócokat, és rakd olajjal kikent edénybe, majd a tészta tetejét is kend meg vékonyan zsiradékkal. Pihentesd 20-30 percig langyos helyen.
Ha szükséges, a mákot daráld le. A tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, és forrald fel. Add hozzá a mákot, és főzd össze. Amikor kezd sűrűsödni, húzd le a tűzről, és keverd bele a meggyet.
Teríts egy tiszta abroszt egy közepes méretű asztalra, szórd be liszttel, és tedd a közepére az egyik tésztát, majd sodrófával nyújtsd ki. Amikor kezd vékonyodni, mindkét kezedet szorítsd ökölbe, majd a tészta alá téve óvatosan, körkörös mozdulattal kezdd húzni belülről kifelé. Akkor jó, ha szinte átlátszóvá válik.
Kend a tészta közepére a meggyes-mákos masszát, majd a konyharuhával lazán tekerd fel. A többi tésztagombóccal is hasonlóan járj el. Rendezd a rudakat olajozott tepsibe, és kend meg a réteseket is olajjal vagy olvasztott zsírral. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd 20-25 perc alatt aranybarnára.
Ha szükséges, a mákot daráld le. A tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, és forrald fel. Add hozzá a mákot, és főzd össze. Amikor kezd sűrűsödni, húzd le a tűzről, és keverd bele a meggyet.
Teríts egy tiszta abroszt egy közepes méretű asztalra, szórd be liszttel, és tedd a közepére az egyik tésztát, majd sodrófával nyújtsd ki. Amikor kezd vékonyodni, mindkét kezedet szorítsd ökölbe, majd a tészta alá téve óvatosan, körkörös mozdulattal kezdd húzni belülről kifelé. Akkor jó, ha szinte átlátszóvá válik.
Kend a tészta közepére a meggyes-mákos masszát, majd a konyharuhával lazán tekerd fel. A többi tésztagombóccal is hasonlóan járj el. Rendezd a rudakat olajozott tepsibe, és kend meg a réteseket is olajjal vagy olvasztott zsírral. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd 20-25 perc alatt aranybarnára.
0 Megjegyzések