A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha sárgabarackos gombóc krumplis tésztából: nem is olyan bonyolult

Néhány régi, bevált praktika, és a sárgabarackos gombóc pillekönnyű és ellenállhatatlan lesz.
A sárgabarackos gombóc akkor sem ördöngösség, ha nem lestél el praktikákat a nagyitól. A siker egyik titka a gyorsaság: ha a tészta sokáig áll, nyúlóssá, kezelhetetlenné válik. Lehetőleg magas keményítőtartalmú krumplit használj. Továbbá ne rakj a tésztába túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a gombóc.

Hozzávalók:
A tésztához
    70 dkg krumpli
    70 dkg sárgabarack
    30 dkg liszt
    5 dkg kristálycukor
    1 db tojás
    5 dkg zsír
    2 teáskanál fahéj
    1 teáskanál só

A morzsához
    15 dkg zsemlemorzsa
    5 dkg vaj

Elkészítés:
A krumplit főzd meg héjában, valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Hámozd meg, majd még melegen törd meg. Add hozzá a zsírt, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható, viszonylag lágy tésztát kapj. Lehetőleg gyorsan dolgozz. Elképzelhető, hogy az összes lisztre nem lesz szükséged.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd vágj belőle kisebb, körülbelül 8 x 8 centis négyzeteket. Mindegyik közepére rakj egy sárgabarackot, szórd meg fahéjas cukorral, és formázz a tésztából gombócot.

Kis lángon, kevés vajon, állandóan kevergetve pirítsd meg a zsemlemorzsát. Egy nagy fazékban forralj vizet. Amikor lobog, rakj bele annyi gombócot, amennyi kényelmesen elfér az edényben. Főzd addig, amíg feljön a víz tetejére, majd szűrőkanállal szedd ki, és hempergesd meg a gombócokat a zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva kínáld.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések