A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Idén is lesz Népi Kézműves Fesztivál Debrecenben

Az esemény célja a kulturális értékek ápolása a tradíció és az innováció összekapcsolásával.
Szeptember 13–14. között immáron kilencedik alkalommal szervezi meg különleges, Debreceni Népi Kézműves Fesztiválját a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület. A szervezők a Csapó utcai sétálóövezetben ezúttal is látványosan berendezett kézműves műhelyekkel várják a népi kézművesség iránt érdeklődőket, akik így testközelből ismerkedhetnek meg a különböző helyi kismesterségekkel. Ez a program fontos kulturális rendezvénye a városnak, hiszen Debrecennek évszázados hagyományai vannak a kézművesség terén, ezért sem szabad ezt a tradíciót elengedni – mondta az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere, a fesztivál védnöke.

Idén hét nyitott műhelyben (például fazekas, szövő, mézeskalácsos, hímző, bőrös, nemezes, stb.) két-két mester mutatja mega nyilvánosság előtt mindazt a tudást, amit felhalmoztak, örököltek, és melyet továbbadnának.

Komolay Szabolcs hozzátette: mivel egy erősen digitalizálódó világban élünk, a manuálisan, kézzel végzett tevékenységek iránt már viszonylag kevesen fogékonyak. Ezért fontos megtalálni annak a módját, hogyan lehet összekapcsolni az innovációt és a tradíciót. Ez a kézműves fesztivál azonban első lépésként kiváló platformot teremt ennek megvalósítására.

A sajtótájékoztatónak a közelmúltban a Csoóri Sándor pályázat által felújított Népi Mesterségek Háza adott otthont. Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke elmondta: az elnyert közel öt millió forintból korszerűsítették az épület belsejét: megvalósult a falak, ajtók, ablakok festése, mázolása, parketta csiszolása, a radiátorokat fűtésszabályozókkal látták el, és a világítást is modernizálták a székházban. Mindemellett egy szövőszéket és egy fazekaskorongot is beszereztek.

A sajtótájékoztatón az egyesület köszöntötte idén díjazott két tagját is: a Népművészet Mestere díjas Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő nép iparművészt, és a Király Zsiga-díjjal kitüntetett Virágos Lajosné Kozák Anikót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések