A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elérte a 14 és fél milliárd dollárt az orosz-indai fegyverszállítási szerződések értéke

Elérte a 14 és fél milliárd dollárt az orosz-indiai fegyverszállítási szerződések értéke - jelentette ki Dmitrij Sugajev, a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló orosz szolgálat (FSZVTSZ) vezetője újságíróknak szerdán Vlagyivosztokban.

Sugajev értékelése szerint "áttörés" történt az elmúlt évben és a szerdai napon az indiai katonai megrendelések terén. Szerdán korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő jelenlétében a két ország kormányának és üzleti életének képviselői egy sor szerződést kötöttek, egyebek között a hadiipari együttműködés fejlesztéséről.

"Az Oroszország és India közötti haditechnikai együttműködés ma a privilegizált stratégiai együttműködés legfontosabb eleme" - hangoztatta.

Emlékeztetett, hogy India tavaly az amerikai nyomás ellenére Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, 11356-os projekthez tartozó fregattokat, valamint nagy mennyiségű, a légierőnek, a haditengerészetnek és a szárazföldi csapatoknak szánt lőszert vásárolt.

Közölte, hogy a felek között tárgyalás folyik az Igla-Sz típusú hordozható légvédelmi rendszerek szállításáról és licenc alapján történő gyártásáról. Beszámolója szerint Oroszország tavaly egy csaknem egymilliárd dolláros tendert nyert el ezzel az eszközzel.

Kijelentette, hogy szerdán kormányközi megállapodás jött létre az orosz haditechnikához és fegyverekhez szükséges alkatrészek indiai gyártásáról. Elmondta, hogy az amerikai szankciók miatt elszámolási gondok keletkeztek Moszkva és Újdelhi között, ám ezekre sikerült megoldást találni.

A felek az orosz tisztségviselő szerint Ka-226-os típusú helikopterek és a 100-as szériához tartozó Kalasnyikov gépkarabélyok indiai gyártásáról is egyeztettek. Az első esetben a termelés lokalizációja elérheti a 80, a második esetben megközelítheti a 100 százalékot.

Az együttműködés perspektivikus terepeként nevezte meg a haditengerészetet és a légerőt is, amelyre ki fog terjedni a haditechnikai kooperációról 2030-ig szóló, kidolgozás alatt álló program.

Megerősítette, hogy Törökországgal előzetes egyeztetés kezdődött Szu-35-ös és Szu-57-es harci gépek eladásáról.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések