A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Jelentős csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfőn, a befektetők már nem egyszerűen az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi háború miatt aggódnak, hanem attól félnek, hogy a technológiai vállalatokra kemény csapást mérhetnek a Huawei Technologies kínai óriásvállalatra kivetett amerikai szankciók. 
A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,43 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,70 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,32 százalékos mínuszban indította a kereskedést. 

Az amerikai kereskedelmi minisztérium a múlt héten feltette a korszerű mobil távközlési eszközöket gyártó Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. 

A Huawei amerikai beszállítói közül a Qualcomm közel 5 százalékos, a Micron Technology 2,8 százalék körüli, a Broadcom pedig 4 százalékos mínuszban forgott hétfőn a kereskedés első pár perce után. 

Az Apple árfolyama több mint 4 százalékkal zuhant azokra az aggodalmakra, hogy a kínai hatóságok megtorló intézkedésekkel sújthatja, például emelheti az Apple-termékekre kivetett vámot. Az Alphabet, a Google anyavállalata 2,3 százalékos mínuszban forgott annak nyomán, hogy bejelentette, az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletének alapján részlegesen felfüggeszti az együttműködést a Huawei-jel. 

A Tesla árfolyama több mint 5,5 százalékkal csökkent, és immár a 200 dolláros küszöb alá esett, miután a Wedbush elemzői kételyeket fogalmaztak meg a Model 3 iránti kereslet kapcsán. Az elektromos autókat gyártó Tesla pénzügyi fenntarthatóságát komoly kételyek övezik, ráadásul a cég a kínai kormány célkeresztjébe kerülhet. 

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is veszteséges a kereskedés. Hétfő délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,77 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,73 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,72 százalékos mínuszban állt. 

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1160 dollárt adtak, 0,02 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,15 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,91 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. 

A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,29 százalékos pluszban, 72,42 dolláron, a WTI pedig 0,10 százalékos nyereségben, 62,98 dolláron forgott délután fél négykor. 

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,04 százalékkal, 1276,15 dollárra nőtt.

Pénteken csökkenéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,38 százalékkal, 25 764,00 pontra, az S&P 500-as mutató 0,58 százalékkal, 2859,53 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,04 százalékkal, 7816,29 pontra esett.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések